I disse dager er det mange som har startet nyttårsforsettene sine med mer trening, ulike dietter og/eller et sunnere kosthold. Uavhengig av om målet ditt er vektreduksjon, å komme i bedre form eller å skape deg en bedre livsstil, kan det være utfordrende å navigere i jungelen av ulike kostråd og dietter. Hvilket kosthold er det beste og vil gi nettopp deg de resultatene du ønsker? Det finnes jo utallige dietter som baserer seg på ulik forskning eller erfaringer, men finnes det perfekte kostholdet?
Kort sagt er svaret: Nei, det finnes ikke ett perfekt kosthold, og målet ditt bør heller ikke være å ha et perfekt kosthold. Ingenting er perfekt, og et «perfekt kosthold» vil derfor være uoppnåelig. Å jakte på «det perfekte» vil med stor sannsynlighet føre til at du føler deg mislykket og ender med å sabotere for deg selv.
Les også: Slik holder du nyttårsforsettene
I stedet for å jakte på det uoppnåelige bør du heller forsøke å finne et kosthold som passer for deg. Vi er alle forskjellige, har forskjellig utgangspunkt, og lever forskjellige liv. Det som passer for deg vil ikke nødvendigvis passe for naboen eller samboeren din. Hvilket kosthold som passer best for deg avhenger av flere faktorer; Hva er målet ditt? Hvilke matpreferanser har du? Hvilken livsstil trives du med, og hva er du villig til å gjøre for å oppnå de resultatene du ønsker?
De fleste som starter en endringsprosess, ønsker langvarige resultater. Da er det viktig å finne en løsning som du klarer å holde over tid. For å få de resultatene du ønsker må du gjøre varige endringer i kostholdet og vanene dine. Det er en kjent sak at dersom du går tilbake til det samme som du gjorde før, vil du få de samme resultatene som du alltid har fått. Finn derfor et kosthold som DU vil klare å holde på sikt. Her er mine råd for hvordan du finner et optimalt kosthold for DEG:
- Unngå strenge matregler.
Strenge regler rundt kosthold vil kunne bidra til å skape et negativt tankemønster rundt mat, og vil mest sannsynlig gjøre at du tenker mer på den maten du prøver å unngå enn den maten du faktisk ønsker å spise for en sunnere livsstil. Fokuset ditt vil være på alt du ikke kan spise, og dermed programmerer du hjernen din til å se begrensningene heller enn mulighetene.
Les mer her: 1 grep for et sunnere og mer næringsrikt kosthold
- Prioriter det grunnleggende.
De grunnleggende kostholdsrådene er ofte undervurdert. Mange er så opptatt av å prøve den nyeste dietten, høre på kostråd fra de mest populære influenserne, eller loggføre næringsstoffer på ulike apper, at de mister av syne det overordnede målet sitt.
Sørg for at du får dekket inn de viktige matvaregruppene, og holder en god måltidsrytme. Bruk tallerkenmodellen til å få i deg mye grønnsaker, passelige mengder av proteiner og karbohydrater, samt en god fettkilde per dag.
Tenk gjerne gjennom: hvordan skal du klare å gjennomføre et avansert kosthold om du ikke klarer å holde et grunnleggende kosthold over tid? Først når du har fått på plass det grunnleggende og latt det bli en vane, kan du begynne å gjøre større endringer om det trengs.
Les også: Måltidsplanlegging – del 1 og del 2
- Ha klart for deg hva målet ditt er
Uavhengig hva målet ditt er; når du skal gjøre en varig endring må du ha klart for deg hvilket mål du jobber mot. Om målet ditt er vektreduksjon må du sørge for at du er i negativ energibalanse, altså at du er i kaloriunderskudd hvor du forbruker mer enn du inntar. Dette betyr ikke at du trenger å telle kalorier eller innføre strenge matregler. Tvert imot kan dette bidra til at du saboterer for deg selv og ikke oppnår de resultatene du ønsker. Bruk heller de rådene du finner her til å lage et enkelt kosthold tilpasset deg.
Les også: Myte #1: Du MÅ telle kalorier for å gå ned i vekt
- Hva kan du tilføre mer av for å bedre kostholdet ditt?
Ved å skifte fokus til hva du kan tilføre heller enn hva du ikke kan spise, vil du automatisk redusere inntak av ugunstige matvarer. Se over måltidene dine og spør deg selv hva du kan tilføre for å få i deg nok frukt og grønnsaker, fiber og gode proteinkilder. Dette er matvarer som blant annet bidrar til økt metthetsfølelse, stabilt blodsukker, samtidig som de tilfører viktige vitaminer og mineraler.
Les også: Er en kalori en kalori?
- Ta høyde for preferansene dine
Vi har alle våre egne preferanser for ulike matvarer. Dette er viktig å ta hensyn til når du skal gjøre en endring i kostholdet ditt. Elsker du potet og pasta vil nok ikke et lavkarbokosthold være det du bør satse på. Er du ikke særlig begeistret for grønnsaker og belgvekster, kan det bli utfordrende å dekke inn viktige næringsstoffer om du satser på et vegetarkosthold. Husk at kostholdet skal være noe du skal kunne følge over tid, så velg noe som passer for deg, og vær konsekvent.
- Lytt til kroppen
Hjernen mottar hele tiden signaler om hva som skjer i kroppen din. Om du har brukt mye tid på å følge strenge kostregimer med kaloritelling, ja- og nei-mat, osv., kutter du denne forbindelsen og slutter å lytte til kroppen. Lær deg å lytte til hvilke signaler kroppen sender. Da vil du også kjenne hvilken mat som er bra for kroppen din, hvilke trening kroppen din liker, om du får nok søvn/hvile, etc. Når du lytter til kroppen og gir den det den trenger vil du kunne føle deg bra, opplagt og psykisk sterkere.
Obs! Vær oppmerksom på at å spise etter følelsene ikke er kroppens signaler til deg om at den trenger mat. Dette er en strategi hjernen har utviklet for å midlertidig fjerne negative følelser.
- Kjenn din motivasjon og din egenverdi!
Hva er årsaken til at du ønsker å gjøre en endring? Er det for å tilføre noe mer til livet ditt i form av bedre helse, mer energi, overskudd og glede? Eller ønsker du å gjøre en endring fordi andre mener at du bør gjøre det, eller du ikke føler deg god nok som du er?
For å gjøre en varig endring må motivasjonen din komme fra et ønske om å gjøre noe bra for deg selv. Dersom du gjør en endring for å føle at du er verdt noe, kan du være ganske sikker på at endringen ikke vil være langvarig. Hva skjer da når du har nådd målet ditt? Mest sannsynlig vil du fremdeles føle at du ikke er god nok. Disse tankene er ikke noe som automatisk endres. Husk at du ikke skal behøve å endre deg for å være god nok eller glad i deg selv. Du har en egenverdi uavhengig av hvordan du ser ut eller hvordan du lever livet ditt. Vær glad i deg selv, og gjør endringen ut ifra et ønske om å bli den beste utgaven av deg selv.
Trenger du hjelp, veiledning og oppfølging i forbindelse med kosthold? Nytt av året er at vi tilbyr kostveiledning med autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Dette er et tilbud for deg som har behov for individuell veiledning, enten det gjelder livsstilsendring eller ernæring knyttet til ulike tilstander og livsfaser. Les mer HER!