Ja, i utgangspunktet er en kalori en kalori. En kalori er en måleenhet for energi i mat. På samme måte som at 1 liter er 1 liter uavhengig av hva du har i litermålet, er også en kalori en kalori. Spiser du mer kalorier enn du forbruker vil du havne i energioverskudd og legge på deg, uansett hvor kaloriene kommer fra.

Når det er sagt påvirkes kroppen ulikt ut ifra hva du putter i den. Ulike matvarer vil gi forskjellig grad av metthetsfølelse, ettersom kroppen bryter ned næringsstoffer på ulik måte. Matvarer som bruker lengre tid på å fordøyes bidrar til at man vil føle større metthet. Sammensetningen av måltidene har derfor noe å si for din metthetsfølelse. Karbohydrater som sukker og stivelse, også kalt raske karbohydrater, fordøyes raskt, gir hurtig blodsukkerstigning, og deretter blodsukkerfall etter kort tid. Matvarer og måltider som hovedsakelig inneholder disse næringsstoffene vil gi dårlig metthetsfølelse over tid, noe som gjør at du må spise hyppigere. Derimot vil fett, proteiner, og fiber fordøyes langsommere og bidrar til å gi langsommere blodsukkerstigning. Spiser du måltider med en god sammensetning av disse næringsstoffene vil du ikke føle trang til å spise like ofte.

Det du spiser har også effekt på tarmbakteriene, utskillelse av hormoner, kjemiske prosesser i hjernen, følelse av tilfredshet, og mye mer. Hele systemet er komplekst sammensatt og jobber sammen. Det er derfor ikke likegyldig hva du velger å spise selv om en kalori er en kalori. Næringsstoffer opptrer ulikt i kroppen og setter i gang forskjellige prosesser, samtidig som de samarbeider og spiller hverandre gode.

En god sammensetning av måltidet, sammen med en jevnlig tilførsel av mat er viktig for å holde blodsukkeret stabilt. Ved å få tilført næringsstoffene kroppen trenger via maten du spiser, vil du føle deg mer tilfreds både fysisk og mentalt. Samtidig bidrar det til at du opplever mindre søtsug og cravings.

Som du sikkert forstår er dette et komplekst system hvor mange faktorer spiller en rolle for hvilken grad av metthet og tilfredshet du føler etter inntak av ulik type mat. Kaloriinnholdet bør derfor ikke være det eneste som bestemmer hva du skal spise. Velg heller å ha fokus på å få dekket næringsstoffer fra ulike matvaregrupper.

Her er mine 6 tips for et mer næringsrikt kosthold:

  1. Spis variert, det handler om mengde. Det er det du gjør mest som betyr mest for helsen.
  2. Øk inntaket av frukt og grønt. Det bør helst inngå i hvert måltid, husk 5 om dagen. Prøv gjerne minst 1 vegetarmiddag i uken
  3. Bruk magre meieriprodukter
  4. Velg grove kornprodukter
  5. Spis mer fisk og mindre rødt og bearbeidet kjøtt
  6. Husk å drikke nok vann i løpet av dagen. Mangel på væske kan gjøre at du opplever sug etter mat på kvelden.

 

Visste du at telling av kalorier påvirker psyken og gjennomføringsevnen din mer enn du tror? Neste gang tar jeg for meg myten rundt kaloritelling og vektreduksjon, så følg Livea på sosiale medier for oppdatering om blogginnlegg.

Facebook: Livea

Instagram: @livealivsstil