Har nyttårsforsettene dine om gode kostholdsvaner begynt å skli ut, eller henger påskens utskeielser igjen i hverdagen? Ønsker du å få kontroll på matinntaket, gjennomføre en livsstilsendring eller opprettholde et helsefremmende kosthold? Dersom du kan svare «ja» på et av disse spørsmålene vil det være fornuftig å bruke litt tid hver uke på å sette opp en ukentlig måltidsplan. For å oppnå målene du har satt deg må du være villig til å gjøre arbeidet som er nødvendig. Kanskje vil det føles litt uvant og utfordrende i begynnelsen, men når det er blitt en rutine vil du få mye igjen for det, både i form av tid og helse. En plan vil bidra til å gjøre uken din enklere, og du vil ikke lenger bruke unødvendig tid og energi på å gruble over hva ditt neste måltid skal være.

Når det kommer til kosthold er det 4 viktige faktorer som må på plass for å skape gode rutiner rundt måltider:

  1. Planlegg måltider og innkjøp. Sett av ca. 30 min én dag i uken til dette. I starten vil det muligens ta noe lengre tid, men du vil snart få taket på det. Finn gjerne inspirasjon til måltider på nettet eller i kokebøker.
  2. Handle matvarene du trenger. Ta ukeshandlingen én dag i uken og hold deg til listen, det er både billigere og du slipper å bli fristet flere ganger i uken til å kjøpe mat du ikke trenger.
  3. Forberedelser og tilberedning. Forbered det du kan på forhånd slik at det blir lettere å gjennomføre planen din selv om du er sliten når du skal starte matlagingen.
  4. Spis det du har planlagt. Ved å gjennomføre det du planlegger holder du en høy standard for deg selv og bygger opp under din personlige integritet.

 

Min anbefaling til deg er å planlegge 4-5 måltider hver dag. Dette hjelper å holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen slik at du slipper unødvendig snacks som tilfører ekstra kalorier mellom måltidene. Strenge regler for kosten, f.eks. telling av kalorier eller regning på makronæringsstoffer, er ikke nødvendig for de fleste. Om du klarer å følge retningslinjer og anbefalinger for kosthold er du kommet langt. Bruk Helsedirektoratets kostholdsråd til å sikre at du får i deg sunn og variert kost. Her er en oppsummering av rådene som vil være hensiktsmessig å ha i bakhodet når du planlegger ukens meny:

  • Ha et variert kosthold
  • 5 om dagen med frukt og grønnsaker
  • Grove kornprodukter hver dag
  • Fisk til middag 2-3 ggr per uke
  • Spis magert kjøtt. Begrens inntak av rødt og bearbeidet kjøtt
  • Magre meieriprodukter daglig
  • Lite salt
  • Lite sukker

 

Dersom du fremdeles synes det er utfordrende å planlegge og sette sammen måltider for dagen og uken, skal jeg komme med mer konkrete råd i Måltidsplanlegging del 2. Følg med i våre kanaler på Facebook, Instagram eller Livea.no for å få med deg neste innlegg.