Er du en av dem som starter januar full av motivasjon til å gjøre det nye året til ditt beste år? Lager du deg nye, ambisiøse nyttårsforsetter hvert år, men faller av allerede etter noen uker?

Du er definitivt ikke alene!

Det er flott om du ønsker å gjøre noe bra for deg selv og forbedre din egen livsstil eller (u)vaner. Problemet oppstår når du for n’te gang ender med å skuffe deg selv fordi du bryter avtalen din til deg selv. Dette går ut over din personlige integritet, og du vil med stor sannsynlighet føle deg mislykket og tenke «dette får jeg aldri til». En slik innstilling vil alltid være et dårlig utgangspunkt for å lykkes.

Jeg vil derfor komme med noen tips til hva du kan gjøre og tenke for å endelig kunne gjennomføre den endringen du ønsker i livet ditt. La 2022 bli ditt beste år og legge grunnlaget for resten av ditt liv!

 

  1. Ha en tydelig og realistisk målsetning

For å i det hele tatt vite hvor du vil er du nødt til å sette deg et mål. Målet ditt må være spesifikt, målbart, ambisiøst, realistisk og tidsbestemt. Det må være et mål som er motiverende for deg, men som også tar hensyn til det livet du lever. Hvilke andre forpliktelser har du i livet ditt? Hva som er realistisk for naboen er kanskje ikke realistisk for deg, eller omvendt. Vi lever alle forskjellige liv og det er mange faktorer som spiller inn. Selv om du kunne trene 5 dager i uken da du var 20 år er det ikke nødvendigvis et realistisk mål når du er 35 år med 100% jobb og 3 små barn. Det er viktig å huske på! Målet ditt må stå i stil med hvilken innsats du har mulighet til å legge ned for å oppnå målet ditt.

 

  1. Lag en god plan

For å kunne nå et mål, må du ha en plan! Planen må være god og detaljert. Tenk bare på en idrettsutøver som skal jobbe mot topplassering i mesterskap. Alt de gjør er nøye planlagt. Når og hva skal de trene, spise, restituere, etc. Det samme gjelder når du ønsker å endre noe i livsstilen din. Du trenger en plan for hva du skal gjøre og når. Planlegg gjerne også hva du skal gjøre om det oppstår noe uforutsett. Selvfølgelig skal du ikke planlegge for alle mulige scenarier, men om du vet at det er noen spesielle settinger hvor du pleier å møte utfordringer, bør dette inngå i planen. For eksempel kan det gjelde overtidsarbeid, hektiske perioder, ferier, besøk, høytider, etc.

 

  1. Sett av tid til planlegging hver uke

I tillegg til å ha en overordnet plan for hvordan du kan nå målet ditt, må du også belage deg på å bruke litt tid hver uke på planlegging. Selv om planlegging kan ta litt tid, særlig i starten, vil det spare deg for mye tid og energi i hverdagen. Samtidig vil det gjøre sjansene mindre for at du skeier ut. Planlegging er alfa omega for å få gjennomført det du ønsker. Planlegg hva du skal spise, handle inn, trene, etc. Dette har jeg skrevet om i tidligere innlegg HER og HER.

 

  1. Indre vs. ytre motivasjon

Hva motiverer deg til å gjøre en endring? Er det et ønske om å gjøre noe bra for deg selv og tilføre noe mer i livet ditt? Eller er det forventninger fra deg selv/familie/venner/samfunnet til hvordan du bør se ut eller hvordan du bør leve livet ditt? Om motivasjonen din baserer seg på sistnevnte styres du av ytre motivasjon. Denne kan pushe deg i gang med endringen, men vil ikke holde i lengden. Du må kjenne en indre driv eller en indre motivasjon og virkelig føle hvordan denne endringen tilfører noe i livet ditt og gjør det bedre. Først da vil du kunne gjøre en varig endring.

 

  1. Vær forberedt på at du vil møte motstand og gjøre feil på veien

Ingen veier i livet er helt strømlinjeformet og rette. Vær forberedt på at du vil ha tunge dager hvor du virkelig ikke ønsker å gjøre det som skal til for å nå målet. Om du er forberedt på at dette kommer vil du også være bedre rustet til å møte motstanden. Du kan planlegge i forkant hva du skal gjøre i slike situasjoner. Og om du skulle gjøre en feil, ikke gi opp! Å feile er en del av læringsprosessen. Lær av det, rist det av deg og gå videre. Husk at alle som har oppnådd noe i livet har gjort feil på veien.

 

  1. Unngå strenge regler og «alt eller ingenting»- tankegangen

Pålegger du deg selv strenge regler i kosten vil du med stor sannsynlighet ende opp med å feile. Fokuset ditt blir på alt du ikke kan spise, og du vil kun se begrensningene heller enn mulighetene. Du kan rett og slett ende med å sabotere for deg selv. Dette har jeg skrevet mer utdypende om HER.

Å kutte ut store matvaregrupper, telle kalorier, aldri mer spise godteri, eller lignende restriksjoner, avler også en «alt eller ingenting»-tankegang. Dersom du ender med å gjøre en feil, vil et typisk tankemønster være å tenke «nå har jeg likevel ødelagt det, så da kan jeg spise hva jeg vil og heller starte igjen på mandag». Dette blir en ond sirkel hvor du også gjerne er mer og mer restriktiv for hver gang du starter på nytt. Dette kan du lese mer om HER.

 

  1. Vær konsekvent

For å kunne holde en langvarig endring er det utrolig viktig å være konsekvent med det du gjør. Sett en standard og plan for deg selv, og hold den. Mange som ønsker vektreduksjon faller av når de treffer et platå hvor vekten kanskje står stille en uke eller to. Det er lett for at man tenker «Det virker jo ikke. Hva er vitsen?!», og deretter gir opp. Om du er konsekvent, gjør det du har sagt du skal gjøre, og stoler på prosessen, vil du med stor sannsynlighet få resultater. Kroppen gjør av og til motstand, men trenger gjerne bare litt tid til å hente seg inn igjen. Om det så skulle vise seg etter flere uker at det ikke skjer noe, bør man heller ta en ny titt på planen og justere den litt for å se om det vil ha en bedre effekt.

Om du er usikker på hvordan du skal komme videre kan du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg, for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog.

 

  1. «Det har jo aldri fungert tidligere»

Har du forsøkt å gjøre en endring tidligere, men ikke fått det til? Kanskje det har skjedd flere ganger? Disse erfaringene vil være med deg når du på nytt ønsker å gjøre en endring. Likevel er det ingenting som tilsier at du ikke vil få det til denne gangen bare fordi du ikke klarte det tidligere. Bruk din erfaring til å unngå å gjøre samme feil som i fortiden og fortell deg selv at dette klarer du. Om du henger deg opp i de gangene det ikke gikk slik du ønsket, vil du ende med gå baklengs inn i fremtiden. Og husk at når du går baklengs er det lett å snuble.

 

Se fremover, bestem deg for at denne gangen går det, og bruk tipsene du har fått her slik at nyttårsforsettene holder én gang for alle!