For de fleste av oss hender det av og til at man blir litt matlei. I perioder er det ingen mat som frister, og man føler gjerne det er et ork å planlegge måltidene fordi man ikke kommer på noe man kan lage. Dette skyldes nok ofte at mange av oss spiser det samme store deler av tiden, og rullerer på de samme 12-15 middagsrettene. Da er det ikke rart man tidvis kan bli matlei. Mange som er matlei tror at de må eksperimentere med en ny rett hver dag, men dette vil mest sannsynlig få deg til å gi opp ganske raskt ettersom det krever mye av deg hva gjelder planlegging og gjennomføring.

Når du er matlei blir det også lettere å ty til raske og lettvinte løsninger som hel- og halvfabrikat mat, og du begynner gjerne å slurve med planlegging, forberedelser og tilberedning. Dette kan blant annet være en av årsakene til at flere «faller av» et sunt kosthold.

Her får du 10 enkle tips som kan hjelpe deg når du er matlei og kanskje har begynt å slurve med kosten:

  1. Planlegging – lag deg en 6-ukers meny

Med en 6-ukers meny vil du spise de matrettene du er best kjent med samtidig som du ikke spiser det for ofte og blir lei. Dette gjør planleggingen din lettere ettersom du allerede har ukesplanen og handleliste tilgjengelig fra forrige rullering. Bytt likevel gjerne ut én rett i uken for hver rullering slik at du får inn litt variasjon og prøvd noe nytt av og til.

 

  1. Ukeshandling

Når du har en plan over dine måltider er det lurt å ukeshandle. Skriv alt du trenger for uken på handlelisten og ha en fast dag i uken for handling. Dette sparer deg både tid og penger samtidig som det er mindre sannsynlig at du skeier ut med en annen middag når du har kjøpt inn alle ingrediensene på forhånd.

 

  1. Hold det enkelt

Unngå overtenking – det enkle er ofte det beste. Det er et par elementer som er viktig å få inn i måltidene dine for at kroppen skal holde seg mett og tilfreds. Tenk på at du skal ha en god proteinkilde, en grov karbohydratkilde, grønnsaker, frukt eller bær, og litt sunt fett per måltid. For eksempel: kyllingfilet med fullkornsris, og ovnsbakte rotgrønnsaker med litt olje.

Husk også at det ikke er meningen at alle måltider skal være din favorittmat. Noen dager er det viktigste å få i seg nok av de ulike næringsstoffene for å fungere optimalt i hverdagen.

Les også: Måltidsplanlegging del 1 og Måltidsplanlegging del 2

 

  1. Prøv én ny rett hver uke

Hold deg stort sett til dine faste retter, men eksperimenter med minst én ny rett hver uke. Kanskje blir det en suksess som du tar med deg inn i din faste 6-ukers meny, eller kanskje det ikke var helt for deg. Du har hvertfall prøvd noe nytt som muligens har trigget smaksløkene dine. Variasjon er viktig for å opprettholde motivasjonen for et sunt og variert kosthold.

 

  1. Varier tilbehøret

Bruk dine faste matretter, men bytt gjerne med et nytt tilbehør som gir deg litt andre smaksopplevelser. For eksempel kan mangosalat være godt til laksen, eller blomkålpuré til biffen. Kun fantasien setter grenser!

 

  1. Tilbered på en ny måte

Tilbered maten på en annen måte enn du pleier. Prøv å ovnsbake, grille, steke i terninger eller bruk stekepose. Dette kan få frem andre smaker, kosistens eller tekstur i maten. Kanskje får du fisken enda saftigere eller finner en ny favorittmetode for tilberedning av ulike matvarer?

Les også: Tilbered grønnsakene med en «ny» vri

 

  1. Friske farger og smaker

Farger er det viktigste på tallerkenen og vekker appetitten vår før vi begynner å spise. Vær derfor obs på å bruke frukt og grønnsaker i alle regnbuens farger hver dag. Da sikrer du også et variert inntak av viktige næringsstoffer. Vekk til live smaksløkene med litt friske smaker og ikke vær redd for å prøve syltede varianter av løk, kål, gulrot, ingefær, eller lignende. Syltet mat har apetittstimulerende effekt og tilfører en ekstra smaksopplevelse til maten.

 

  1. Bruk krydder og urter

Eksperimenter med ulike krydder og urter. Det finnes mange gode krydderblandinger som er tilpasset ulike typer kjøtt, fisk og grønnsaker. Du kan også blande sammen gode krydderblandinger selv. Med enkle søk på nettet finner du raskt ut hvilke krydder og urter som passer til ulike matvarer.

 

  1. Velg tilbehør etter sesong

Ofte kan det være lurt å ta en titt på hvilke frukt og grønnsaker som er i sesong ettersom disse gjerne er på sitt beste smaksmessig.

Bruk også lettere tilbehør som frukt, bær og salater om våren og sommeren, og heller tyngre rotgrønnsaker, gresskar og sopp om høsten og vinteren. Eventuelt kan du piffe opp rotgrønnsakene med litt sitron-/limejuice om sommeren for en lett og frisk smak.

Les også: Sunt og godt tilbehør til grillmaten!

 

  1. Hent inspirasjon fra andre

Bruk internett og sosiale medier for det de er verdt når du skal finne inspirasjon til nye retter. Følg matkontoer på Instagram og Pinterest, bruk Google, undersøk matblogger, eller lignende. Her finner du uendelig med inspirasjon hvis du bare orker å lete! Kanskje finner du til og med din nye favorittrett?