Er du lei av kokte eller stekte grønnsaker? Mangler du inspirasjon til nye måter å tilberede grønnsakene på?

Myndighetene anbefaler 5 frukt og grønnsaker om dagen, hvorav 2 frukt og 3 grønnsaker. Hovedmåltidene anbefales å følge tallerkenmodellen, hvor halvparten av tallerkenen skal være grønnsaker. I utgangspunktet er dette helt overkommelig for de fleste, men om man alltid ender opp med de samme grønnsakene og tilberedningsmetodene kan man fort bli litt lei. Her finner du forhåpentligvis litt inspirasjon til nye måter å få i deg grønnsaker:

  • Krydret og ovnsbakt blomkål

Ovnsbakte grønnsaker har vært i vinden en stund, men ovnsbakt blomkål er desidert min favoritt. Blomkål er en fantastisk grønnsak å ovnsbake da den får en mild smak og nydelig konsistens. Du kan ovnsbake blomkålen hel, i buketter eller skjære den i lag. Krydre med det du vil, jeg bruker gjerne litt salt, hvitløkspulver og paprikakrydder, og bak i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter (avhengig av hvor store biter du har). Kan brukes til alle typer kjøtt-, fisk- eller vegetarretter.

  • Revet

Revet gulrot eller squash er perfekt til å blande inn i kjøttsaus eller lignende. Da øker du automatisk innholdet av næringsstoffer og fiber, samtidig som volumet øker. Dette bidrar til økt metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker.  Hva er vel bedre enn det?

  • Blomkålris

River du blomkål med rivjern, eller finkutter det i en foodprosessor kan du lage blomkålris. Ha «risen» i kokende vann i 2 minutter slik at den blir litt mør. Blomkålris kan brukes på samme måte som vanlig ris, men du får i deg mye mer næringsstoffer, fiber og mindre kalorier dersom du bytter ut ris med blomkålris.

  • Mos

Det er ikke kun poteter du kan lage mos av. De fleste rotgrønnsaker samt blomkål og brokkoli egner seg godt til dette formålet. Det er så enkelt som å koke grønnsakene møre og deretter mose dem med en stavmikser eller blender. Har du mulighet til å dampe grønnsakene møre og bruke dampevannet i mosen får du med det meste av vitaminer og mineraler som ellers mistes i kokevannet. Lag ren grønnsaksmos eller bland noen grønnsaker sammen med poteter til potetmosen. Husk at flere ulike grønnsaker kan brukes i samme mos, og det er godt med både urter og krydder som setter litt smak. Løk, hvitløk og selleri gir også det lille ekstra når det gjelder smak.  Her har du en unik mulighet til å få i ungene (og deg selv) mer grønnsaker. Grønnsaker som er perfekt til mos er blant annet blomkål, brokkoli, gulrot, pastinakk, persillerot, kålrot, søtpotet, sellerirot, etc. Kun fantasien setter grenser!

  • Spiralkuttet

Lag grønnsaksspaghetti av strimlede grønnsaker og bruk på samme måte som vanlig spaghetti. Dette er kjempegodt og en spennende måte å bruke grønnsakene på. Squash og gulrot egner seg godt til dette, men eksperimenter gjerne med andre grønnsaker som beter, rødbeter, pastinakk eller persillerot. Det enkleste er å bruke en spiralkutter. Disse finnes i ulike varianter, fra små manuelle, til store, elektriske spiralkuttere.

  • Squashlasagne

Bruk en mandolin eller ostehøvel til å skjære squash i flak. Salte de litt og la de tørke litt på et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir. Flakene er supre å bruke i lasagne i stedet for lasagneplater. Da kan du nyte lasagne med ekstra god samvittighet.

  • Hummus med grønnsaker

Rødbethummus er selvskreven på mitt tapasbord, men kan selvfølgelig også brukes til andre retter også. Den er fantastisk på smak, men fargen er også helt uslåelig. Hvem blir vel ikke glad av å spise fargerik mat!? Her finnes også mye god næring. Selv bruker jeg oppskriften fra Linda Stuhaug, men her kan man også justere krydder etter ønske. Andre grønnsaker som gulrot, pastinakk eller persillerot kan også brukes i stedet for rødbeter. Hummusen kan også brukes som dip til for eksempel grønnsaker i staver.

  • Ertepesto

Ertepesto er et godt tilbehør til mange ulike retter, og gjerne sammen med rødbethummus på tapasbordet. Den har ikke helt samme smak som vanlig pesto, men er veldig god både på smak og konsistens. Jeg bruker Findus sin egen oppskrift.