…og samtidig holder deg mett 😉

 

Ofte er det de små tingene som gjøres over tid som kan utgjøre den store forskjellen. Dette gjelder også når det kommer til kosthold! Et bytte til renere produkter og magrere alternativer kan virkelig gjøre en stor forskjell for helsen din så vel som for vekten. Tar du bevisste og gode valg over tid vil du kunne spare mange kalorier og oppleve store forandringer. Se gjerne etter Nøkkelhullsmerket på produktene i butikken, da dette brukes på matvarer som inneholder mer fiber og mindre fett, sukker, og salt enn tilsvarende produkter i samme kategori.

 

Bruk Tallerkenmodellen

Generelt kan du spare mye på å ta i bruk Tallerkenmodellen til alle hovedmåltider. Tallerkenmodellen er et verktøy, utviklet av Helsedirektoratet, som gjør det enkelt å sette sammen gode og næringsrike måltider samtidig som kaloriinntaket holdes nede. Fyll halve tallerkenen med grønnsaker, frukt eller bær, en fjerdedel av tallerkenen med magre proteinkilder (rene kjøtt- eller fiskeprodukter, kylling/kalkun, skalldyr, egg, cottage cheese, etc), og en fjerdedel av tallerkenen med en grov karbohydratkilde (grove kornprodukter, fullkornspasta, fullkornsris, belgvekster, poteter, etc.). Slik får du et godt sammensatt måltid med mindre kalorier, samtidig som du holder deg mett lenge.

Les også: Er en kalori en kalori?

Et par enkle tips kan også være å av og til bytte ut noe av karbohydratkilden med grønnsaker. For eksempel kan du bruke strimlet squash i stedet for spaghetti eller blomkålris som erstatning for ris. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Les også: Tilbered grønnsakene med en «ny» vri

 

Enkle byttetips

Noen enkle byttetips kan også spare deg for ekstra kalorier uten at det verken går på bekostning av smak eller metthetsfølelse. Et skifte mellom matvarene i listen under gir både færre kalorier, mer protein, og mindre sukker:

I stedet for Velg heller
Kjøttdeig Karbonadedeig
Hamburger Fiskeburger
Entrecote Mørbrad, ytrefilet eller indrefilet av storfe
Nakkekotelett Svin ytrefilet/indrefilet
Pølser Go’ og mager pølser eller pølser av kylling og kalkun
Salami, fårepølse eller servelat Kokt skinke, kalkunskinke
Leverpostei Go’ og mager leverpostei
Ost Lettere ost
Pommes frites Stekte potetbåter
Brødskiver grovt brød Grove knekkebrød
Frokostblandinger med mye sukker (mer enn 13 g/100 g) Havregryn, 4-kornsblanding eller frokostblanding med maks 10 g sukker/100 g
Lettrømme Drømmelett
Vanlig yoghurt Vaniljekesam eller proteinyoghurt
Matfløte Kaffefløte/lett matfløte
Syltetøy Syltetøy uten tilsatt sukker
Iskrem Saftis eller sorbet
Brus/saft med sukker Sukkerfri brus/saft

 

Ved kun å bytte ut kjøttdeig, ost, hamburger, brød, salami, lettrømme, og nakkekoteletter med alternativene fra tabellen på jevnlig basis, kan du spare nesten 46 000 kalorier på ett år, noe som tilsvarer ca. 6,5 kg kroppsfett! Dette avhenger selvsagt av mengde og hvor ofte disse matvarene spises, men her er det regnet ut ifra et moderat månedlig inntak (brødmat med pålegg til lunsj i ukedagene, 1 porsjon kjøttdeig og et par ss rømme hver uke, hamburger og nakkekoteletter 1-2 ganger per mnd).

Husk at det er de små valgene i hverdagen som kan utgjøre den store forskjellen!

Altså er det ikke så mye som skal til for at du kan leve et lettere og sunnere liv. Det handler om å ta de gode valgene og være bevisst. Det er det du gjør mest av som betyr mest for helsen!