Januar er måneden der nyttårsforsetter iverksettes og gode rutiner planlegges! Intensjonen om at dette året skal bli året der du iverksetter en plan du har gått med i magen gjennom hele fjoråret, og dette er året der du skal opparbeide gode rutiner på trening og kosthold! Dette er året der du ikke skal gjøre som i fjor, falle ut av opplegget og tilbake til gamle vaner. Men hva skal til for at 2017 ikke skal bli som 2016? Eller årene før det igjen? Her har du noen tips:
- Målsetning: Det er viktig at du setter deg et mål som er realistisk, men som samtidig er motiverende og litt hårete! Det skal smake godt å nå et mål og bør derfor være noe å strekke seg etter. Når målet ditt er definert både spesifikt og tidsbestemt, så starter jobben med å planlegge veien videre. Noter ned målsetningen din, heng gjerne opp arket der du ser det hver dag, og les igjennom disse punktene morgen og kveld igjennom hele prosessen din.
- Planlegging: Det første du må gjøre er å rydde på timeplanen din. Sett deg ned og se hvordan en typisk uke ser ut i din hverdag. Faste gjøremål som jobb, aktiviteter til barn, korøvelse, etc må hukes vekk. Her eliminerer du hvilke dager du ikke har anledning til å trene og hvilke dager som passer bra. Når dette er gjort så kan du starte med å finne 2-3 faste dager i uken som blir dine treningsdager. Feks tirsdag,torsdag og lørdag. Det er viktig at du ikke starter for ambisiøst med å trene «hver dag» da du mest sannsynlig ikke vil klare å opprettholde dette over tid. Start med å gjennomføre dine oppsatte treningsøkter i noen uker, og har du uker der du ser at du får anledning til en ekstra økt, så blir dette en bonus.
- Fallgruver: La oss være ærlige med oss selv, og innrømme at vi alle har noen potensielle fallgruver i en prosess som dette. Og med å sette fingeren og fokus på hvilke utfordringer du vet du vil dumpe borti, så vil det også være lettere for deg å unngå disse fellene. Har du feks en svakhet for sjokolade, så bør du ikke ha sjokolade i huset. Vet du at du for eksempel har til uvane å ty til søtsaker når du blir sulten, så bør du alltid ha tilgjengelig sunn mat eller snacks som ikke tar for lang tid å tilberede.
- Komfortsonen: «Det er på utsiden av komfortsonen det magiske skjer» er kanskje et utrykk du har hørt? Men hva er egentlig komforsonen, og kan dette være et hinder til måloppnåelse for deg? Vi trives ofte best inni vår egen komfortsone, der alt er trygt og forutsigbart. Komfortsonen bygges opp gjennom mange år med innarbeidete rutiner, og det vil naturlig nok da være ukomfortabelt å trakke utenfor disse definerte linjene. Det er derfor svært viktig at du selv er klar over hvor din komfortsone er, og hvorfor. Og med å gradvis tørre å utfordre deg selv til å gjøre ting som er mindre komfortabelt, så vil også disse grensene flyttes litt etter litt. Og når du i tillegg opplever at du mestrer det du ikke trodde du ville klare, så vil veien til målet være lettere.
- Forandre kun 1 ting om gangen: Dette punktet er kanskje det viktigste! Det kreves enormt fokus og viljestyrke for å få en ny vane til å sitte, spesielt om det også er en dårlig vane som skal erstattes med en ny god vane. En sikker måte å mislykkes på er å prøve å forandre alle aspekter ved livsstilen din over natten. Derfor, lag en prioriteringsliste. Hvilke mål er viktigst for deg og hvorfor? Start med dette og ta et og et etterhvert som den nye rutinen begynner å sitte.
- Trenings og kotholdsdagbok- Kalender Neste skritt er å gå til innkjøp av en kalender. På kalenderen merker du datoen for når du ønsker å være i mål! (Her kan du også bruke kalender på mobilen.) Videre skal du nå sette et grønt kryss på hver dag du har gjennomført din plan til målet. Og dager der du ikke har klart det skal du merke med et rødt kryss! Jo flere grønne kryss etter hverandre du får, jo større motivasjon får du til å fortsette! Og du vil nødig ha et eller flere røde kryss som ødelegger den fine rekken med grønne? Lag deg et mål om feks 20 grønne kryss etter hverandre (delmål) og deretter 20 nye!
- Belønning underveis: Vi mennesker motiveres ofte av anerkjennelse og belønning! Det er derfor utrolig viktig at du også i denne prosessen belønner deg selv underveis! Sett deg små delmål og samtidig hvilken belønning du skal få når du når disse delmålene. Du har kanskje tidligere belønnet deg selv med noe snaks? Det vil selvfølgelig være lite hensiktsmessig i denne prosessen, da det mest sannsynlig vil hindre eller utsette din måloppnåelse. Et eksempel på belønning kan være feks kjøpe en ny bok eller ukeblad? et nytt strikketøy? et klesplagg du har ønsket deg? eller en tur på kino? Her er det bare fantasien som stopper deg, så finn noe som motiverer akkurat DEG til å fortsette.
- Vær i forkant av eventuelle utskeielser: Noen ganger skjer det ting i livet vårt som vi rett og slett ikke kommer «unna». Det kan være bryllup, konfirmasjon/dåp, feiring av en rund dag etc. Og det er heller ikke meningen at vi skal droppe disse hendelsene bare fordi vi er i en prosess der vi skal innarbeide nye rutiner og vaner. Vårt aller beste tips er å være i forkant av disse hendelsene. Vi vet som regel i god til i forveien når vi er invitert i bryllup etc og vi har derfor også mulighet å «begrense skaden». Igjen er ordet planlegging helt vesentlig. Bestem deg på forhånd hvor mye du skal skeie ut og hold deg til planen. I uken før kan du for eksempel legge inn en eller flere ekstra treningsøkter og «knipe» litt ekstra inn på kaloriene. På denne måten er du godt forberedt og i forkant! Det er alltid mye verre å hente seg inn igjen enn å være i forkant!