Kjenner du igjen følelsen av å ville rote gjennom kjøkkenskap og -skuffer på jakt etter noe å tilfredsstille suget etter noe søtt eller salt? Det er dette vi kaller søtsug eller cravings, og dukker gjerne opp på kveldstid. Søtsug/cravings kan skyldes fysiske eller psykologiske faktorer.

Fysiske cravings kommer gjerne av:

  • For lite matinntak/inntak av mat som gir dårlig metthetsfølelse
  • Dårlig blodsukkerregulering/inntak av mat som gir store svingninger i blodsukkeret
  • Høyt stressnivå
  • Dårlig eller for lite søvn
  • For lite væskeinntak

Det positive med dette er at det er forholdsvis enkelt å gjøre noe med. Her får du mine 5 beste tips til å unngå søtsug og cravings.

  1. Spis nok og næringsrikt

Får ikke kroppen nok mat vil den sette i gang biologiske prosesser for å forsøke å øke matinntaket. Sultfølelse og søtsug kan derfor skyldes at du faktisk spiser for lite eller for sjelden. Forsøk å spise 4-5 måltider per dag og bruk tallerkenmodellen til å sette sammen hovedmåltidene. Tallerkenmodellen kan brukes som et verktøy for å få i seg tilstrekkelig med næringsstoffer uten å spise for mye. For å vite mer om hvordan du setter sammen måltider etter tallerkenmodellen kan du lese dette innlegget.

 

  1. Spis mat som metter lenge og holder blodsukkeret stabilt

Store svingninger i blodsukkeret skaper stress og ubalanse i kroppen. Dette skyldes gjerne inntak av matvarer med mye raske karbohydrater, lite protein og lite fiber. Godt sammensatte måltider med gode proteinkilder metter lenge og holder blodsukkeret stabilt. Fiber i kosten og gode fettkilder i måltidene bidrar også til at du stabiliserer blodsukkeret gjennom dagen. Her kan du lese mer om mat som bidrar til økt metthetsfølelse.

 

  1. Bruk tid på å roe ned rundt måltidene og spis uforstyrret

Sett av tid til å innta ordentlige måltider i løpet av dagen. Dette er særlig viktig i en hektisk hverdag. Senk stressnivået ved å ta deg gode pauser når du skal spise. Vi trenger alle noen pauser i hverdagen for å kunne være mer effektiv i den tiden vi arbeider. Ro ned rundt måltidet, sett deg ned får å spise, og unngå å lese, se på TV eller scrolle på telefonene samtidig som du inntar maten. Sitt gjerne et par minutter og pust dypt ned i magen før du begynner å spise. Dette kan hjelpe på fordøyelsen samtidig som det senker stressnivå i kroppen. Stresshormoner bidrar til økt lagring av fett i kroppen, og det er jo noe de fleste ikke ønsker.

 

  1. Få nok søvn

Lite søvn er forbundet med endringer i balansen mellom hormonene som styrer sult- og metthetsfølelse. Derfor er det viktig å prioritere nok søvn dersom du ønsker å få kontroll på søtsug og cravings. Hva som er nok søvn for deg er individuelt med mellom 7-9 timer er tilstrekkelig for de fleste.

 

  1. Drikk nok vann

Får du i deg for lite væske i løpet av dagen kan det gi utslag i cravings på kveldstid. Prioriter å få i deg nok vann gjennom dagen, minimum 2 liter. Lag deg et skjema eller sett deg mål om hvor mye vann du skal drikke til ulike tidspunkter gjennom dagen. Mange er dårlig på å drikke vann. Prøv gjerne med litt smakstilsatt vann, med for eksempel sitron, lime, agurk eller bær. Lettbrus gir også tilførsel av væske, men dersom du drikker mye lettbrus bør du være obs på at dette kan bidra til økt sultfølelse samtidig som det er skadelig for tennene. Vann er derfor absolutt det beste som tørstedrikk.

 

De psykologiske cravingsene kan være noe mer krevende å ta tak i, da det ofte er den underbevisste delen av hjernen som styrer deg i situasjoner hvor du opplever cravings. Det kan være adferdsmønstre som er innarbeidet fra tidligere i livet som styrer deg i slike situasjoner, eller et restriktive tankesett rundt mat. Dette har jeg skrevet mer om i innlegget om kaloritelling.

Dersom du trenger hjelp til å finne balansen med en sunn og aktiv livvstil kan du ta kontakt med oss i Livea, så kan vi hjelpe med å finne en løsning som passer for deg.