Håper du har hatt en nydelig sommer og er klar for siste halvdel av 2022!

For mange er det tilbake til hverdagen i disse dager. Sommeren er over og den hektiske hverdagen vender tilbake med dens rutiner. Har du klart å opprettholde de gode rutinene for kosthold og trening gjennom sommeren, eller har det sklidd ut? Dersom sistnevnte er tilfelle, må du bevisst og aktivt i gang igjen med å innføre gode vaner. Utsetter du det vil det kun bli vanskeligere og vanskeligere, ettersom du forteller deg selv at det ikke betyr så mye og det er ok å utsette.

 

Gjør det enkelt for deg selv

For at nye vaner skal bli varige bør du gjøre det så enkelt så mulig å få gjennomført dem. Dette kan for eksempel være å sette frem treningstøy på kvelden slik at du husker å ta det med deg neste dag, sette på alarm for når du skal trene eller spise, lage klar frokost og matpakke kvelden før, eller ha en fast dag med ukesplanlegging og ukeshandling – det er lettere å ta gode valg når du har riktige råvarer tilgjengelig. Desto færre valg du trenger å ta når du er sliten og reaktiv, desto lettere er det å gjennomføre det du har planlagt.

Les også: Måltidsplanlegging del 1 og del 2

Les også: Sunne og enkle matpakketips

 

Ha noen å stå til ansvar for

En lur måte å få inn gode rutiner på er å velge deg en person som du må stå til ansvar for. For eksempel kan det være en treningspartner, turgruppe, kostveileder, personlig trener, eller å melde deg på et kurs. Om du ikke ønsker dette er det også mulig å lage en avtale med noen om at du sender bilde av deg selv på trening 3 ganger per uke. Dersom du ikke gjør det må du betale vedkommende 100,- per treningsøkt du dropper å gjennomføre. Kanskje synes du dette er drastisk, men på samme måte som du må stå til ansvar for sjefen din om du ikke møter på jobb som avtalt, vil dette også stille deg til ansvar for dine handlinger. Da gjennomfører du uavhengig om du har lyst eller ikke, og uten å forhandle med deg selv.

 

Finn ditt hvorfor!

Grunnen til at mange ikke gjennomfører det de har sagt at de skal gjøre er rett og slett at det ikke betyr nok for dem. Eller rettere sagt – de har ikke gravd dypt nok i hvorfor de ønsker å gjøre det.

Det er ikke alltid nok å sette deg et mål. Du må også vite HVORFOR det er viktig for deg. Du må grave dypere for å knytte det til følelsene dine.

Når du har satt deg et mål – still deg selv spørsmålet «Hvorfor?» helt til du virkelig klarer å knytte målet til følelsene dine.

Et eksempel kan være:

  • Mål: Gå ned 20 kg og få en bedre livsstil

Hvorfor?

  • For å få mer energi og overskudd i hverdagen

Hvorfor?

  • Fordi jeg ønsker å orke mer og holde meg aktiv gjennom livet

Hvorfor?

  • Fordi jeg ønsker å ha god helse og redusere risikoen for livsstilssykdommer

Hvorfor?

  • Fordi jeg ønsker å leve lenge

Hvorfor?

  • Fordi jeg ønsker å se barna og barnebarna mine vokse opp

Hvorfor?

  • Fordi min egen far døde av hjerteinfarkt da jeg var ung på grunn av at han ikke tok vare på helsen sin. Jeg har savnet å ha ham der i alle livets store øyeblikk, da jeg traff min partner, giftet meg, og fikk barn. Barna mine har aldri møtt bestefaren sin.

 

I dette eksempelet kan du virkelig se at ved å stille spørsmålet «Hvorfor?» gjentatte ganger kan vi avdekke den egentlige årsaken til at personen ønsker en vektreduksjon og en bedre livsstil. Klarer du å knytte målet ditt til disse følelsene vil du stå mye sterkere i valgene du tar. Når du vurderer å droppe trening eller kjøpe hurtigmat på vei hjem fra jobb, kan du hente frem disse følelsene og ditt virkelige «Hvorfor».

 

Husker du målene du satt deg ved starten av året? Hvordan ligger du an for å oppnå de?

Kanskje er du på god vei, eller kanskje du har dyttet dem bort og forsøkt å glemme dem?

Dersom sistnevnte er tilfelle, er dette virkelig tidspunktet til å ta tak i dem og gå 2023 i møte som en bedre utgave av deg selv. Prøv øvelsen ovenfor og se om du finner en ny giv for å ta fatt på målene dine! Og husk at vi i Livea er her for å hjelpe deg på veien mot en sunn og aktiv livsstil.