Påsken nærmer seg, og butikkene har bugnet over av påskegodt i mange uker allerede. Mange forbinder påske med kos, masse godteri og god mat. Uansett om du ønsker en sunn og aktiv livsstil, god helse eller vektreduksjon, kan det være lurt å gjøre deg noen tanker rundt hvor mye du skal unne deg. Tar du det som det kommer og står på påskeaften med et stort påskeegg fylt av godteri foran deg, er risikoen større for at du gir etter for fristelsen enn om du har tenkt gjennom og lagt en plan på forhånd.

 

  • Hva er målet ditt?

Ikke mist målet ditt av syne selv om det er påske. Er målet ditt vektreduksjon, kan du kanskje ikke unne deg like mye som tidligere. Husk hvorfor du satte deg et mål i utgangspunktet. Legg en plan for hvordan du skal gjennomføre påsken på best mulig måte, når og hva du kan tillate deg av ekstra kos, og hold deg til planen din. Å nekte seg alt og ha fokus på rigide regler kan bidra til at du saboterer for deg selv.

Les også: 1 grep for en sunnere og mer næringsrikt kosthold!

 

  • Vær bevisst og unngå dårlig samvittighet

Ofte spiser man av vane og på automatikk. Jobb med å være bevisst på hva du putter i munnen. Tilstedeværelse er nøkkelen til å ta gode valg. Da kan du ta et gjennomtenkt valg, og selv avgjøre om det passer seg å ta det neste kakestykket eller den neste sjokoladebiten. Men husk å være ærlig med deg selv. Sitter du igjen med dårlig samvittighet kan det være et tegn på at du gikk over en grense for hva som egentlig var passelig. Lær av det til neste gang, det er da du utvikler deg.

 

  • Tenk helhetlig og se det store bildet

Ønsker du å kose deg litt ekstra en dag kan det være lurt å kutte ned på noe annet ila dagen, f.eks. kan du erstatte noe av pastaen til middag med ekstra grønnsaker, eller spise knekkebrød til frokost i stedet for rundstykker. Tenk helhetlig og se det store bildet. Pass likevel på at du ikke erstatter næringsrik mat med «tomme kalorier» hver dag. Kos skal være unntakene når du ønsker å unne deg det du liker best, det skal ikke erstatte et sunt og variert kosthold.

 

  • Vær bevisst når du handler.

Vær bevisst når du går i butikken, og sørg også for at du ikke handler når du er sulten, sliten eller stresset. I slike situasjoner er det høyere risiko for at overlevelseshjernen overtar kontrollen og logisk tenkning forsvinner ut vinduet. Da har du mye større sannsynlighet for å reagere på impuls.

Ukeshandling er lurt, da unngår du å utsette deg selv for flere fristelser enn nødvendig. Eventuelt kan du handle dagligvarer via nett og få det kjørt hjem til deg. Må du på butikken for mer påfyll ila uken, hold deg til listen og kjøp kun det du trenger. Husk å ha fokus på det du ønsker mer av i kostholdet ditt og unngå tanker om alt du ikke skal spise.

 

  • Unngå å hamstre inn påskegodt

Kjøp kun inn den mengden påskegodt du synes er ok å spise. Unngå å hamstre selv om det er tilbud og kvantumsrabatter. Sannsynligheten for at du ender med å spise mesteparten selv er ganske stor. Du trenger ikke alltid å ha påskegodt tilgjengelig for gjester. Lag heller grove vafler, lapper, grove scones, bananmuffins eller lignende når du vet at du får besøk.

 

  • Vær kreativ med påskeegget

Påskeegg kan fylles med mye spennende som ikke er spiselig, både til store og små. Sjekk ut fjorårets innlegg om du trenger tips og inspirasjon. Innlegget finner du HER.

 

  • Ha sunnere alternativer tilgjengelig, og unngå å ha påskegodt stående fremme.

Har du påskegodt lett tilgjengelig er det større fare for at du spiser mer enn du hadde tenkt ettersom du gjerne går flere ganger til godteskålen og forsyner deg helt ubevisst. Ha sunne alternativer i hus og la det  gjerne stå fremme. Eksempler kan være oppskåret frukt, bær, cherrytomater, sukkererter, grønnsaksstaver, ferdiglaget smoothie, etc. Da har du et alternativ når du kjenner at du er småsulten eller har lyst på noe godt.

 

  • Yt før nyt.

Vet du at du kommer til å kose deg med favorittmaten din er det lurt å gjennomføre en treningsøkt på forhånd. Trening øker forbrenningen, og musklene er mer mottakelig for litt ekstra energi i timene etter trening. Om du kun har tid til 15-20 minutter trening, vil dette være langt bedre enn ingenting. Yt før nyt! Det er alltid lettere å være i forkant enn å skulle hente inn igjen et kalorioverskudd i etterkant, og det kan raskt skje at man dropper den ekstra treningsøkten og tenker at gjort er gjort.

 

  • Hold deg i bevegelse.

Det er ingen grunn til å sitte stille selv om det er ferie. Vær i aktivitet hver dag slik at du holder kroppen og forbrenningen i gang. Aktivitet kan selvsagt også kombineres med kvalitetstid sammen med familien.

Les også: 10 tips for en aktiv påske med familien

 

  • Vær et godt forbilde!

Alle sosiale settinger trenger ikke å inkludere mat, kos og snacks. Man kan fint kose seg uten å alltid ha snop tilgjengelig. Bruk tid med de du er glad i. Spill spill, legg puslespill, bygg lego, se en god film, ha quiz, sykle, gå på ski eller ha det gøy ute i naturen. Vær et godt forbilde for dem rundt deg. Det er dette som skaper gode minner – ikke ekstra snacks og godteri.