Fokuserer du ofte på hva du bør spise mindre av? Hva med å skifte fokus til hva du heller kan spise mer av? Her får du tips til 7 matvarer som er proppfulle av næringsstoffer og har god effekt på helsen. Disse kan du med fordel spise mer av! 😊

Les også: 1 grep for sunnere og mer næringsrikt kosthold

 

  1. Spinat

En av de mest næringsrike bladsalatene. Nøytral og mild på smak. Spinat inneholder både A-, B-, C-, E- og K-vitamin, jern og sink som bidrar til å opprettholde viktige funksjoner i kroppen og styrker immunforsvaret. Spinat kan brukes både i salater, varmretter, vafler/lapper, suppe, og smoothie.

 

  1. Quinoa

Quinoa kan kokes og brukes i både bakverk, grøt, salat, og som erstatning for ris eller pasta. Inneholder ca 20% protein og er rik på jern, B-vitamin, og E-vitamin. Inneholder mer kalsium per 100 gram enn melk. Er ikke en kornsort, og kan derfor fint brukes av dem som reagerer på korn. Quinoa er naturlig glutenfritt.

Vær obs på å skylle quinoa godt før koking, ellers vil det gi en bitter smak.

 

  1. Belgvekster

Belgvekster som linser, bønner og kikerter er rike på protein, fiber, vitaminer og mineraler. Belgvekster er en mer bærekraftig proteinkilde enn kjøtt og kan med fordel brukes mer i det norske kostholdet.

Noe av stivelsen i belgvekstene opptrer i en form som kalles resistent stivelse. Resistent stivelse virker på samme måte som kostfiber i kroppen, og bidrar dermed til å holde tarmen frisk, samt at det bedrer blodsukkerreguleringen.

Belgvekster kan brukes som tilbehør til middagen, i salater, i gryter, til å lage vegetarburger, -boller og falaffel, eller som hummus. Ristede kikerter med krydder er også kjempegodt som sunnere og proteinrik snacks.

 

  1. Rødbeter

Rødbeter er kjent for å være prestasjonsfremmende ved å øke oksygenopptaket. Rødbeter kan også virke blodtrykkssenkende, og er full av B- og C-vitaminer, kalium, og antioksidanter som bidrar til å holde kroppen frisk.

Lag smoothie med rødbeter, eller press til juice. Stek i ovnen, ha til middag eller i salater, eller lag rødbethummus. Rødbeter gir en nydelig farge til maten.

Les også: Tilbered grønnsaker med en «ny» vri

 

  1. Ingefær

Ingefær har blitt dyrket i Asia i flere tusen år, og er vanligvis blitt brukt som krydder i mat. De siste årene er det derimot blitt mer vanlig som bruk i ingefærshoter som man kan lage selv eller kjøpe ferdig på butikken. Ingefær inneholder flere titalls antioksidanter og bidrar til å styrke immunforsvaret. Denne fantastiske roten har også betennelsesdempende egenskaper, samt at den motvirker kvalme, er bra for fordøyelsen og kan bidra til mindre muskelsmerter

Spis ingefær revet, syltet, i marinader, eller ha noen biter i smoothie, te, eller juice.

 

  1. Chiafrø

Chiafrø har de siste årene blitt veldig populært, noe som ikke er rart med tanke på næringsinnholdet i disse små frøene. Chiafrø inneholder nemlig 8 ganger så mye omega-3 som laks, samt et høyt innhold av fiber, og protein. Proteinet i chiafrø har høyere proteinkvalitet enn de fleste belgvekster. I tillegg inneholder chiafrø mye antioksidanter, 3 ganger så mye jern som rødt kjøtt, og 5 ganger så mye kalsium som melk. Disse frøene er rene næringsbomber!

Når chiafrøene kommer i kontakt med væske vil det dannes en gelé som blant annet har helsefordeler for tarmen og fordøyelsen. Chiafrøene kan brukes til å lage både grøt, pudding, og fungere som bindemiddel i hjemmelaget syltetøy. Frøene kan også brukes i smoothie, frokostblandinger eller i proteinbarer, brød og knekkebrød.

 

  1. Egg

Egg inneholder protein, og har den høyeste proteinkvaliteten av alle animalske matvarer. Egg gir derfor god metthetsfølelse og bidrar med viktige byggesteiner for kroppen.  I tillegg inneholder egg alle næringsstoffene kroppen vår trenger, med unntak av vitamin C.

Egg kan brukes til utallige retter ig bakverk, i omelett, eggerøre, til pålegg, i salater, eller til å øke proteininnholdet i smoothie eller havregrøt.