Fokuserer du ofte på hva du bør spise mindre av? Hva med å skifte fokus til hva du heller kan spise mer av? Her får du tips til 7 matvarer som er proppfulle av næringsstoffer og har god effekt på helsen. Disse kan du med fordel spise mer av! 😊
Les også: 1 grep for sunnere og mer næringsrikt kosthold
- Spinat
En av de mest næringsrike bladsalatene. Nøytral og mild på smak. Spinat inneholder både A-, B-, C-, E- og K-vitamin, jern og sink som bidrar til å opprettholde viktige funksjoner i kroppen og styrker immunforsvaret. Spinat kan brukes både i salater, varmretter, vafler/lapper, suppe, og smoothie.
- Quinoa
Quinoa kan kokes og brukes i både bakverk, grøt, salat, og som erstatning for ris eller pasta. Inneholder ca 20% protein og er rik på jern, B-vitamin, og E-vitamin. Inneholder mer kalsium per 100 gram enn melk. Er ikke en kornsort, og kan derfor fint brukes av dem som reagerer på korn. Quinoa er naturlig glutenfritt.
Vær obs på å skylle quinoa godt før koking, ellers vil det gi en bitter smak.
- Belgvekster
Belgvekster som linser, bønner og kikerter er rike på protein, fiber, vitaminer og mineraler. Belgvekster er en mer bærekraftig proteinkilde enn kjøtt og kan med fordel brukes mer i det norske kostholdet.
Noe av stivelsen i belgvekstene opptrer i en form som kalles resistent stivelse. Resistent stivelse virker på samme måte som kostfiber i kroppen, og bidrar dermed til å holde tarmen frisk, samt at det bedrer blodsukkerreguleringen.
Belgvekster kan brukes som tilbehør til middagen, i salater, i gryter, til å lage vegetarburger, -boller og falaffel, eller som hummus. Ristede kikerter med krydder er også kjempegodt som sunnere og proteinrik snacks.
- Rødbeter
Rødbeter er kjent for å være prestasjonsfremmende ved å øke oksygenopptaket. Rødbeter kan også virke blodtrykkssenkende, og er full av B- og C-vitaminer, kalium, og antioksidanter som bidrar til å holde kroppen frisk.
Lag smoothie med rødbeter, eller press til juice. Stek i ovnen, ha til middag eller i salater, eller lag rødbethummus. Rødbeter gir en nydelig farge til maten.
Les også: Tilbered grønnsaker med en «ny» vri
- Ingefær
Ingefær har blitt dyrket i Asia i flere tusen år, og er vanligvis blitt brukt som krydder i mat. De siste årene er det derimot blitt mer vanlig som bruk i ingefærshoter som man kan lage selv eller kjøpe ferdig på butikken. Ingefær inneholder flere titalls antioksidanter og bidrar til å styrke immunforsvaret. Denne fantastiske roten har også betennelsesdempende egenskaper, samt at den motvirker kvalme, er bra for fordøyelsen og kan bidra til mindre muskelsmerter
Spis ingefær revet, syltet, i marinader, eller ha noen biter i smoothie, te, eller juice.
- Chiafrø
Chiafrø har de siste årene blitt veldig populært, noe som ikke er rart med tanke på næringsinnholdet i disse små frøene. Chiafrø inneholder nemlig 8 ganger så mye omega-3 som laks, samt et høyt innhold av fiber, og protein. Proteinet i chiafrø har høyere proteinkvalitet enn de fleste belgvekster. I tillegg inneholder chiafrø mye antioksidanter, 3 ganger så mye jern som rødt kjøtt, og 5 ganger så mye kalsium som melk. Disse frøene er rene næringsbomber!
Når chiafrøene kommer i kontakt med væske vil det dannes en gelé som blant annet har helsefordeler for tarmen og fordøyelsen. Chiafrøene kan brukes til å lage både grøt, pudding, og fungere som bindemiddel i hjemmelaget syltetøy. Frøene kan også brukes i smoothie, frokostblandinger eller i proteinbarer, brød og knekkebrød.
- Egg
Egg inneholder protein, og har den høyeste proteinkvaliteten av alle animalske matvarer. Egg gir derfor god metthetsfølelse og bidrar med viktige byggesteiner for kroppen. I tillegg inneholder egg alle næringsstoffene kroppen vår trenger, med unntak av vitamin C.
Egg kan brukes til utallige retter ig bakverk, i omelett, eggerøre, til pålegg, i salater, eller til å øke proteininnholdet i smoothie eller havregrøt.