Grillmaten har allerede vært i butikkene i flere uker, og grillsesongen er i gang i store deler av landet. Mange av oss velger den samme grillmaten og tilbehøret som vi gjør hvert år. Grillmat trenger ikke å være pølse med brød, potetsalat og grillet mais. Hva med å prøve noe nytt i år?

Selv om vi liker å tro at vi spiser sunt med fargerike salater til grillmaten, kan det fort bli mye kalorier, fett og karbohydrater når nordmenn velger grillmat. Bearbeidet, rødt kjøtt, spareribs, grillribbe, potetsalater, rekesalat, pastasalater, brød, pommes frittes, oliven, fetaost, dressinger, marinader, pesto, etc. Totalt sett kan det bli mye kalorier, som bidrar til ekstra «feriekilo». For deg som ønsker å holde vekten gjennom sommeren og ferien er det lurt å ha tallerkenmodellen i fokus. Fyll halve tallerkenen med fargerik frukt og grønnsaker, og velg magert kjøtt, kylling, fisk eller vegetaralternativer på grillen. Et godt tips er også å bruke grillspyd med ulike grønnsaker og et par biter magert kjøtt. Da fyller du magen med næringsrik og kalorifattig mat som samtidig holder deg mett lenge.

Sommeren er virkelig tiden for masse farger og friske smaker på tallerkenen. Bruk gjerne internett, Instagram eller Pinterest for å finne inspirasjon til nye og spennende oppskrifter. Ikke vær redd for å eksperimentere!

Her finner du våre tips til sunnere tilbehør til grillmaten:

–    Blandede salater i ulike varianter – prøv gjerne med ulik frukt i salaten for variasjon i smaken, f.eks.: melon, bringebær, mango, ananas, granateplekjerner, eple, appelsin, pære, jordbær, etc.  Vær obs på at fetaost/salatost, avokado og oliven inneholder mye kalorier og er svært kaloririkt.
–    Råkostsalat/revede grønnsaker
–    Brokkolisalat
–    Agurksalat
–    Tomatsalat – med basilikum og rødløk
–    Jordbærsalat – med avokado og balsamico
–    Mangosalat – ekstra god med litt chili og granateplekjerner
–    Grillet melon eller ananas – frukt er også godt på grillen
–    Grillede grønnsaker – f.eks. asparges, squash, aubergine, paprika, sopp, sommerkål, hjertesalat, fennikel, mais eller minimais, brekkbønner, aspargesbønner, etc.
–    Fylt paprika
–    Ovnsbakte rotgrønnsaker
–    Grillede eller ovnsbakte potetbåter
–    Hjemmelaget fries av potet, søtpotet, pastinakk, persillerot eller andre rotgrønnsaker
–    Hjemmelaget potetsalat – laget med kesam og en liten skje lett majones
–    Pastasalat – velg fullkornspasta og ha i mye grønnsaker
–    Søtpotetpuré
–    Quinoa, havreris, byggris
–    Blomkålris
–    Rødbethummus – vær obs på varianter med mye fett
–    Ristede kikerter
–    Grønnkålchips
–    Syltet rødløk
–    Ertepesto
–    Dressing – av Drømmelett, kesam eller yoghurt

Les også: Tilbered grønnsakene med en «ny» vri

 

Byttetips

Små grep kan gjøre stor forskjell! Det skal ikke så mye til å gjøre den tradisjonelle grillmaten litt sunnere med noen enkle byttetips:

–    Bytt ut dressinger med dressinger med mindre fett, balsamiko-eddik, vinaigrette, etc
–    Bytt ut grill-olje/bbq-saus/marinade og bruk heller rene krydder, lime, sitron og litt rapsolje
–    Bytt ut vanlig ketchup med ketchup uten sukker,
–    Bytt pølsebrød mot lomper
–    Bytt ut pølser og karbonader med rent kjøtt eller fisk
–    Bytt ut vanlig bacon med kalkunbacon
–    Bytt ut grillpølser med grillpølser av kylling- og kalkunpølser
–    Bytt ut hamburger mot fiskeburger eller gode vegetarprodukter