Desember, advent og jul nærmer seg med stormskritt, og med den mye julekos rundtom i de norske hjem. Julevarene har vært å finne i butikkhyllene i et par måneder allerede, så det er lett for at julkosen varer mye lenger enn kun et par uker i desember.
Det er mye sukker og mettet fett i julesnacksen du får kjøpt i butikken. Om du ønsker sunnere julesnack kan det være lurt å lage selv. Det trenger verken å være vanskelig eller å ta lang tid. Du finner inspirasjon til sunnere varianter på nettet og i kokebøker, men noen av mine favoritter har jeg samlet her. Dette er tips til sunnere julesnacks med mindre mettet fett og sukker:
Brente mandler uten sukker (Inspirasjon fra Funksjonell mat)
Brente mandler er en klassiker i julen. Denne varianten er laget uten sukker som her er erstattet med Sukrin Gold. Et dryss med salt over mandlene er også helt nydelig, hvor du får det søte mot det salte. For ulike varianter med andre smaker kan du tilsette krydder. Her er det bare fantasien som setter grenser. Vær obs på at mandler inneholder mye fett, så det kan raskt bli mange kalorier dersom du spiser noen håndfuller av dette.
250 g mandler
1,5 dl Sukrin Gold
1/4 dl vann
1 ss smør
Et par dryss salt (kan sløyfes)
Evt. krydder (kanel, cayennepepper, chilipulver, lakrispulver, kakaopulver, etc)
Fremgangsmåte:
- Legg mandlene utover på en bakeplate, og stek dem i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.
- Ha Sukrin Gold, evt krydder, og vann i en tykkbunnet kjele eller stekepanne.
- Kok opp blandingen og ha i mandlene. La det koke på middels varme til væsken har blitt tykkere og brunaktig, og mandlene har fått en mørkere farge.
- Tilsett smøret og la det koke videre i noen minutter, til massen er blitt gyllenbrun og blank.
- Ha mandlene over på et brett med bakepapir. Dryss evt. litt salt over, og la mandlene avkjøles på brettet.
Pepperkakekuler (inspirasjon fra StabilMat)
Er du glad i pepperkakedeig? Disse kulene er skikkelig gode og minner litt om pepperkakedeig. Perfekte små munnfuller med masse gode næringsstoffer og fiber.
Ingredienser (gir ca 15 kuler):
1 1/2 dl cashewnøtter
1 dl valnøtter
2 store dadler
2 ss Sukrinsirup Gold
1 1/2 ts kanel
1 ts kardemomme
3/4 ts malt ingefær
3/4 ts malt nellik
en klype salt
Fremgangsmåte:
- Ha nøttene i en kraftig foodprosessor eller blender. Kjør til smuler.
- Ha i resten av ingrediensene og la maskinen gå til du får en seig og kompakt masse.
- Legg gjerne deigen i kjøleskapet en halv time slik at det blir lettere å forme den.
- Rull deigen til små kuler. Dette er litt klissete, så fukt gjerne hendene med litt varmt vann.
Oppbevar pepperkakekulene i en tett boks i kjøleskapet. De smaker aller best når de er kalde.
Sukkerfrie pepperkaker med havremel (oppskrift fra Lev med diabetes)
Denne oppskriften gir pepperkaker med mindre sukker og mer fiber enn vanlige pepperkaker og bidrar derfor til et mer stabilt blodsukker. Deigen er litt mer smuldrete enn vanlig pepperkakedeig, så det er lurt å legge den i kjøleskapet en times tid før du kjevler den ut.
Ingredienser:
50 gram smør
50 gram Sukrinsirup Gold
25 gram Sukrin Gold
50 gram havremel
50 gram siktet hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
1/2 ts muskat
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.
- Visp romtemperert smør, Sukrinsirup og Sukrin Gold luftig.
- Bland alle de tørre ingrediensene og hell over smørblandingen. Bland sammen til deig – den skal være litt løs.
- La deigen hvile minst en time i kjøleskapet før den kjevles ut. Stikk ut pepperkaker med ønskede former og legg pepperkakene på et stekebrett
- Stek pepperkakene i 5-10 min
- La pepperkakene avkjøles på stekebrettet før du flytter dem over på en rist.
Sprø eplechips (inspirasjon fra Linda Stuhaug)
Eplechips kan kjøpes i butikken, men er også enkelt å lage selv. Passer perfekt som garnityr til desserter, til yoghurt, eller bare som snacks.
Ingredienser:
Epler
Kanel
evt. Sukrin Gold
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 90 grader varmluft
- Vask eplene og tørk av dem
- Fjern eplekjernen og skjær eplet i tynne skiver, for eksempel med en mandolin.
- Fordel epleskivene utover på ett (eller flere) stekebrett med bakepapir
- Strø over kanel og evt sukrin gold.
- Snu epleskivene og stø over kanel på denne siden også.
- Stek epleskivene midt i ovnen på 90 grader varmluft, i ca. 2-2,5 timer, til eplene har fått en gyllen farge og er tørre. Om du bruker flere brett – bytt plass på dem etter halve steketiden
- La eplechipsen avkjøle på stekebrettet til de er sprø tvers igjennom. Nyt!
Havrenøtter (inspirasjon fra Funksjonell mat)
Denne oppskriften gir kjempegode havrekjeks med sjokoladebiter. Perfekt som julesnacks eller resten av året. Jeg har gjerne disse med på søndagstur i skogen.
Ingredienser:
100 g smør (gjerne romtemperert)
60 g Sukrin Gold
140 g havregryn
20 g FiberFin (kan erstattes med mel av ønsket type)
1 ts bakepulver
60 g sukkerfri, mørk sjokolade (f.eks. Sukrin Dark Chocolate)
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 200 grader.
- Rør smør og Sukrin Gold sammen til det bliver mykt.
- Bland inn havregryn, FiberFin, bakepulver og hakkede sjokoladebiter.
- Trill små kuler og sett på stekebrett med god avstand mellom.
- Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader.
Marsipanchips (oppskrift fra Funksjonell mat)
Sprø marsipanchips? Perfekt på dessertbordet eller som vertinnegave når du skal i julebesøk. Disse er virkelig raske og enkle å lage.
Ingredienser:
SukrinMarzipan
Kanel
Sukrin eller Sukrinmelis
Fremgangsmåte:
- Skjær SukrinMarzipan i tynne skiver, eller kjevl ut hele marsipanpølsen, og stikk ut i ønskede former.
- Legg marsipanfigurene på en stekeplate med bakepapir
- Strø Sukrin/Sukrinmelis og kanel over.
- Stekes på 180 °C i ca. 8 minutter.
- Marsipanchipsene avkjøles på rist
Sukkerfri troika (inspirasjon fra Linda Stuhaug)
Troika kan enkelt lages selv i en sukkerfri variant som smaker helt nydelig. Den lages i 4 lag med bunn av marsipan, sjokoladekrem, gele og til slutt sjokoladetrekk. Nyt denne sjokoladen med god samvittighet.
Ingredienser:
Bunn
200 g SukrinMarzipan
Sjokoladekrem:
65 g philadelphia naturell (evt. light)
50 g sukkerfri, mørk sjokolade (f.eks. Sukrin Dark Chocolate)
1 ss Sukrinmelis
Evt. kan sjokoladekremen lages av Sukrin sjokolademousse (følg instruksene på pakken)
Gele:
0,5 dl Fun Light bringebærsaft/Saftsuse bringebærsaft
2 dl vann
5 plater gelatin
Sjokoladetrekk:
50-100 g sukkerfri, mørk sjokolade (f.eks. Sukrin Dark Chocolate)
Fremgangsmåte:
- Fordel marsipanen i en liten ildfast form, brødform eller matboks.
- Smelt sukkerfri, mørk sjokolade. Rør inn philadelphia og sukrinmelis, og fordel blandingen over marsipanen. Sett kjølig.
- Bløtlegg gelatinplatene 3-4 minutter i kaldt vann til de er myke.
- Kok opp bringebærsaft og vann. Press vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme saftblandinga.
- Avkjøl blandingen før du heller den forsiktig over nougaten. Sett kjølig til geléen har stivnet.
- Smelt mørk sjokolade, la den avkjøle litt og fordel den over geléen. Sjokoladen må ikke være for varm – da vil geléen smelte
- Skjær opp i passelige biter før sjokoladen er helt stivnet. Oppbevar troikaen i kjøleskapet.
Er du glad i tradisjonelle julekaker, men ønsker å lage dem litt sunnere? På Funksjonell mat sin nettside (HER) finner du blant annet oppskrift på sukkerfrie varianter av brune pinner, kransekakestenger, kokosmakroner, risboller, sjakkruter, serinakaker, nøtteroser, og mye mer.
Sukrin-produkter kan du også kjøpe i Livea webshop.