I disse tider frem mot jul hører jeg som ernæringsfysiolog mange som er bekymret for julen med tanke på alt den bringer med seg av julemat, snacks, desserter, kaker, osv. Det er mange som ønsker å holde vekten gjennom julen, men som er bekymret for om de klarer å kontrollere inntak av kalorier når det blir flere dager med besøk og stor tilgjengelighet av usunne fristelser. I forrige innlegg (HER) skrev jeg om tips for å unngå ekstra kilo i førjulstiden, og tipsene er like aktuelle nå inn i årets 2 siste uker. Tidligere har jeg også skrevet et innlegg med tips til sunnere julesnacks (HER) som kan være verdt å ta en titt på.
Det er ikke bare julesnacks som tilfører ekstra kalorier. Vi nordmenn er også glad i dessert etter den tunge julematen, og gjerne litt kaker og søte fristelser senere på kvelden. Juledesserter tilfører ofte mye sukker, fett og kalorier – særlig de klassiske dessertene som riskrem, multekrem, karamellpudding, eller lignende.
I min familie har vi droppet juledesserten rett etter middag, og setter heller frem et lite utvalg av sunnere alternativer sammen med den tradisjonelle juledesserten senere på kvelden. Da blir det noe for enhver smak, samtidig som de som ønsker den tradisjonelle desserten kan forsyne seg av det. Et godt tiltak for de som ønsker å styre unna de største kaloribombene.
Her kommer jeg derfor med tips og oppskrifter på noen sunnere juledesserter som du kan ha på kakebordet.
Fruktsalat med klementin og pepperkaker
Jeg synes den klassiske fruktsalaten er undervurdert. Den er frisk og god, kan lages til mange, og varieres i det uendelige. Nydelig etter tung og fet julemat. Med klementin, granateple og en krydret lake gjør den seg perfekt som juledessert. Ha gjerne litt vaniljekesam til og topp med hakkede mandler, knuste pepperkaker og/eller raspet, mørk sjokolade. Vips, så har du en frisk juledessert med masse vitaminer og mineraler!
Oppskrift (6 porsjoner)
Ingredienser:
2 dl vann
2 dl appelsinjuice
0,5 dl Sukrin Gold*
4 nellikspiker
1 stk kanelstang
4 klementiner
2 bananer
½ honningmelon
2 røde epler
100 g blåbær
100 g bringebær
1 granateple
Evt. topping, eks. mandler, mørk sjokolade, knuste pepperkaker, etc.
Vaniljekesam
Fremgangsmåte
- Kok opp vann, appelsinjuce, Sukrib Gold, nellik og kanelstang i en kasserolle
- La blandingen trekke under kokepunktet i 5 minutter. Avkjøl og sil av krydderet
- Skjær opp all frukten i passelige biter og ha i en stor serveringsbolle, tilsett bær og granateplkekjerner
- Hell laken over frukt- og bærblandingen, og sett i kjøleskap et par timer.
- Rett før servering har du over eventuell topping. Server med vaniljekesam.
Tilslørte julepiker
Min variant av tilslørte bondepiker består av eplemos, vaniljekesam, og havrekjeks. For å lage en mer «julete» variant kan du bruke pepperkaker i stedet for havrekjeks. Denne desserten er også perfekt å lage i porsjonsglass.
Eplemos kan du enkelt lage selv ved å skjelle et eple, skjære det i terninger og koke det i litt vann til det blir mørt og kan moses. Alternativt kan du kjøpe ferdig eplemos, f.eks. fra Helios. Knus pepperkakene og legg dem lagvis med eplemos og vaniljekesam i et glass. Topp gjerne med litt kanel og evt. et par epleskiver.
Sukkerfri julekake med glasur (oppskrift fra Funksjonell mat)
Ønsker du en sunnere kake å ha på dessertbordet kan du fint benytte Sukrin sin kakemix. Denne er sukkerfri og perfekt som base til ulike kaker. For en «julete» variant kan du tilsette ekstra krydder, og evt. litt klementinsaft i glasuren. Denne oppskriften kan du ha i en kakeform eller fordele i muffinsformer.
Ingredienser
1 eske Sukrin Kakemix*
2 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær
4 store egg
2 dl vann
1 dl olje
Glasur:
50 g romtemperert smør
35 g Finesse*
150 g naturell kremost
Evt. et par spiseskjeer klementinsaft
Fremgangsmåte
- Bland alt krydderet sammen med Kakemix-pulveret. Pisk egg, vann og olje sammen i en separat bolle. Ha den tørre blandingen i den våte, og rør til du får en glatt deig.
- Ha deigen over i kakeform og stek på 175 grader i ca. 30 min (15-20 minutter om du lager muffins). La kaken avkjøles på en rist.
- Lag glasur ved å pisk smør og Finesse sammen med en håndmikser. Tilsett kremost og evt. klementinsaft, og pisk til du har en jevn ostekrem. Fordel over den avkjølte kaken.
Ostekake med mindre sukker og pepperkakebunn
(Inspirasjon fra Linda Stuhaug)
Ostekake er en klassiker på kakebordet, og her får du oppskrift på en variant med mindre sukker. Ostekake lages ofte med kjeks- eller nøttebunn, men for å få den riktige julesmaken kan du heller benytte pepperkaker i bunnen. Perfekt på kakebordet i julen.
Bunn:
175 g pepperkaker
50 g smør
Fyll:
400 g kremost naturell
300 g gresk yoghurt
2 dl melk
saften fra 2 lime
8 ss Sukrin* eller 4 ss Sukrin+
5 gelatinplater
2 ts ekte vaniljepulver eller frø fra 2 vaniljestenger
Topping:
Friske bær eller klementiner
Framgangsmåte
1. Knus pepperkakene til smuler med en kjevle eller i en foodprosessor. Tilsett smelta smør og bland godt.
- Fordel massen i en rund kakeform (ca. 22 cm i diameter) og trykk den jevnt utover. Sett formen kjølig mens du lager fyllet.
- Kok forsiktig opp melk, Sukrin, vaniljepulver eller frø fra vaniljestenger.
- Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 3–4 minutt til de er myke. Knip ut vannet og smelt i den varme melke blandingen. Avkjøl.
- Rør sammen kremost, yoghurt og limesaft.
- Visp melkeblandingen inn i ostemassen.
- Hell blandingen over i kakeformen og sett til avkjøling, gjerne over natten.
- Pynt med friske bær eller klementiner, og dryss eventuelt over litt pepperkakesmuler.
Sukkerfri Panna cotta med multesyltetøy
Panna cotta er en nydelig dessert som kan lages sukkerfri og i porsjonsglass. Det er enkelt å lage og fungerer godt når du skal ha gjester ettersom den lages på forhånd. Med multesyltetøy blir dette en perfekt juledessert.
Min favorittoppskrift på sukkerfri panna cotta er hentet fra Linda Stuhaug, med noen små justeringer:
Panna cotta, 2 porsjoner
Ingredienser
Panna cotta:
2 dl melk
2 dl mager kesam eller gresk yoghurt
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
6 ts Sukrin Gold*
3 gelatinplater
Multesyltetøy:
100 g multer
1-2 ss Sukrin Gold*
½ dl vann
1 kanelstang
1 klype malt nellik
1 klype malt ingefær
Fremgangsmåte
1. Ha melken i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøa og ha dette i melken sammen med vaniljestangen og sukrin gold.
- Varm opp på svak varme, og sett kjelen til side i det det begynner å koke.
- Bløtlegg gelatinplatene i ca. 5 minutt, mens melkeblandingen står og trekker. Klem ut vannet av gelatinplatene, smelt de i den varme melkeblandingen og sil det over i en bolle. 4. La det avkjøle seg litt før du rører inn mager kesam eller yoghurt.
- Hell i 2 porsjonsformer, og sett kaldt 3 timer kjøleskap.
- Ha bærene i en kasserolle sammen med Sukrin Gold, kanelstang, nellik, ingefær og vann.
- Rør og mos bærene med en sleiv mens det koker i 2-3 minutter
- Ta ut kanelstangen, avkjøl blandingen og oppbevar syltetøyet tildekt i kjøleskapet
- Server Panna cotta med multesyltetøy
Vi i Livea håper du fikk inspirasjon til noen sunnere juledesserter, og ønsker deg en riktig god jul og en nydelig juletid.
*Sukrin-produkter kan du kjøpe i Livea webshop.