Jeg har diabetes type 2. Kan jeg gå på kurs?

Ja. Man kan delta på kurset på lik linje som «friske» deltakere. Det anbefales imidlertid at man har en tett dialog med sin lege under vektreduksjonsfasen, da spesielt i startfasen. Det vil være nødvendig å foreta blodsukkermåling hyppigere enn ellers, og ved oppnådd ketose kan det vurderes å kutte på medisinering.

Jeg har diabetes type 1. Kan jeg gå på kurs?

Man kan delta på Livea kurs selv om man har diabetes type 1, men da med noen modifikasjoner. Istedenfor å starte i kursets fase 1, hvor man kun benytter seg av måltidserstattere samt et utvalg grønnsaker, starter man i fase 2. Man vil da innta ett vanlig måltid pr dag utenom måltidserstatterne, og man vil ikke komme i ketose. Det er viktig å ha en tett dialog med sin lege under vektreduksjonsfasen, med hyppige blodsukkermålinger.

Jeg har høyt blodtrykk og går på medisiner. Kan jeg gå på kurs?

Vektreduksjon ansees ofte som en viktig del av behandlingen for å få bukt med høyt blodtrykk.
Liveas kurs vil blodtrykk bli målt ved oppstart og tre ganger i løpet av kursåret. Det er imidlertid svært viktig å skape en tett dialog med sin lege under vektreduksjonsfasen. Blodtrykk må måles hyppig og justering av medikamenter bør vurderes med jevne mellomrom.

Jeg har matallergi. Kan jeg bruke Liveas måltidserstattere?

Man vil finne forskjellige allergener i de ulike måltidserstatterne. De vanligste allergenene er imidlertid melk og soya, og et par av måltidserstatterne inneholder også gluten eller egg. I enkelte av produktene kan man finne spor av selleri, sennep og sulfitter. Ta gjerne kontakt ved spørsmål om konkrete allergier, og vi kan fortelle deg hvilke produkter du ev kan benytte deg av.

Er det helseskadelig å gå så fort ned i vekt som man går på et Livea kurs?

En rask vektreduksjon er for de aller fleste helt uproblematisk. Det er midlertid enkelte «vanlige» bivirkninger som kan oppstå. Det er derfor viktig at man får tilstrekkelig med oppfølging når man gjennomfører en omfattende vektreduksjon, noe man i høy grad får på våre kurs. Dersom vi merker tegn til bivirkninger underveis i vektreduksjonsfasen, gjør vi umiddelbare tiltak. Det er imidlertid ikke snakk om helsefarlige bivirkninger, men forbigående bivirkninger som reverseres etter tiltak!

Vil jeg gå fort opp igjen i vekt når jeg slutter på måltidserstatterne?

Det er en velkjent sak at mange som prøver å gå ned ved hjelp av «shaker» går opp igjen i vekt etter kort tid. Dette har ingenting med produktene å gjøre, men er en konsekvens av at man ikke trapper kostholdet gradvis opp, og at man som oftest går tilbake til gamle kostvaner etter oppnådd vektreduksjon. Å bruke måltidserstattere som metode for å gå ned i vekt kan derfor ende opp med å gi kortvarige resultater, og gjentatte vektreduksjonsforsøk vil potensielt kunne skade forbrenningen. Når man derimot går på Livea kurs, er man under oppfølging under hele prosessen. Vi har en
lang opptrappingsfase som sikrer en stabilisering av vekten. Målet etter endt kurs er at man skal ha tilegnet seg kunnskap om riktig kosthold, samt ha fått hjelp til å endre kostvaner. Denne kombinasjonen gjør at man, så lenge man følger våre anbefalinger, ikke går opp igjen i vekt!

Hvorfor bruker dere måltidserstattere og ikke vanlig mat når dere sier dere følger Helsedirektoratets anbefalinger?

Vårt mål er at våre deltakere skal få gode resultater raskt. De aller fleste av våre deltakere har prøvd, opptil flere ganger, å gå ned i vekt ved hjelp av ulike matdietter. Det er mange ulike erfaringer rundt dette, men det som går igjen er at det er lettere å falle for fristelser og de fleste opplever også at de blir veldig lei diett- maten.  Dette er jo mat de i utgangspunktet skal fortsette å spise livet ut og det er da svært uheldig å være lei maten før man har begynt på den nye livsstilen. Med bruk av måltidserstatter opplever de aller fleste at dette er enkelt å forholde seg til. Man slipper å tenke, regne og ta valg flere ganger om dagen. Terskelen for å skeie ut blir automatisk mye lavere. Det er også mye lettere å holde kontroll på inntaket og resultatene kommer fort. Dette gir økt motivasjon! Dersom man er betydelig overvektig har man gjerne hatt et dårlig kosthold over tid. Hos mange kan dette føre til mangel på viktige næringsstoffer og en del har problemer med insulin resistens. Ved å bruke måltidserstattere vet vi at deltakerne får alle de næringsstoffer de trenger, og i tillegg vil de aller fleste få bukt med insulinresistensen. Selv om vi bruker måltidserstatter i vektreduksjonsfasen, er vi svært opptatt av at deltakerne skal innarbeide gode, sunne og varierte kostvaner. Underveis i vektreduksjonsfasen vil vi ha leksjoner med både praktisk og teoretisk innhold, som skal gjøre deltakerne klar for en ny og bedre livsstil, både kunnskapsmessig og mentalt. Våre råd er basert på kostrådene fra Helsedirektoratet og innføres i kursets fase 3.

Kan jeg kjøpe måltidserstattere uten å gå på kurs?

Våre VLCD (very low calorie diet) produkter selges kun til deltakere som går på kurs. Vektreduksjon med disse måltidserstatterne krever oppfølging og veiledning. Livea har også et LCD (low calorie diet) sortiment som ikke er forbeholdt kursdeltakere. Dette er måltidserstattere til bruk ved mindre vektreduksjon og for vektkontroll.

Jeg har mye skader og plager, må jeg trene hvis jeg melder meg på Livea kurs?

På våre kurs er fysisk aktivitet en stor del av programmet. Våre deltakere har ulike fysiske utgangspunkt. Målet er at alle skal kunne delta på felles gruppetrening, men dersom noen har for store fysiske utfordringer, vil vi tilrettelegge eget treningsopplegg. De aller fleste kan utføre en eller annen form for aktivitet og sammen vil vi finne noe som kan passe. Dersom man av har fått forbud om å trene fra lege, kan man selvsagt likevel gå på kurs. Mange opplever imidlertid at fysiske plager blir vesentlig redusert i takt med vektreduksjonen, og at man kan begynne med fysisk aktivitet litt senere i programmet. Dette vil i så tilfelle vurderes underveis av deltakerens lege, fysioterapeut eller lignende.

Hva koster et Livea kurs?

Livea er et livsstilskonsept som tilbys ved flere uavhengige treningssentre. De ulike treningssentrene har ulik medlemspris. I tillegg er det forskjeller i hvor mye måltidserstattere man beregner per person. Prisen vil derfor kunne variere noe. Kontakt ditt nærmeste Livea senter for mer informasjon.

Kan jeg drikke alkohol mens jeg går på kurs?

Så lenge du deltar på kurs og er i en av de første 3 fasene skal det ikke inntas alkohol. Dette er fordi alkohol er svært kalori-rikt, og kroppen din er i ”lagrings-modus” og forbrenningen er lavere enn til vanlig. I tillegg kan det være skadelig for kroppen din å innta alkohol i ketose-fasen.

Etter fase 1, når kan jeg begynne og spise frukt?

Frukt skal være en del av ditt daglige kosthold på sikt. Vi anbefaler at du venter med å spise frukt til du er i fase 4. Evt tidligst i fase 3B.

Etter fase 1, når kan jeg spise for eksempel nøtter?

Nøtter inneholder umettet fett som er bra for oss, men det er viktig og understreke at nøtter også er svært energi-tett.  Så lenge kroppen er i en stabiliseringsperiode med lavere forbrenning er vanlig bør man være forsiktig med å spise nøtter. Vår anbefaling er her fase 3B eller 4A, alt etter aktivitetsnivå.

Jeg har stagnert på vekten, hvorfor det?

Kroppen vår jobber litt i ”rykk og napp”. Den vil automatisk prøve å holde litt igjen i perioder. Dette er også kroppens måte og stabilisere seg på et platå underveis, og dette opplever de fleste  som går igjennom en vektreduksjon. Det er forbigående.

Vil vektreduksjonen stoppe opp når jeg er ferdig i fase 1?

Vektreduksjonen din vil ikke stoppe opp, men den kan stagnere litt, og prosessen vil nå gå litt langsommere. Dette fordi man tilfører mer energi (kalorier) enn i første fase.  Oppretthold et godt aktivitetsnivå, så vil du fortsatt gå ned i vekt de neste fasene.

Jeg har mistet en del hår, hvorfor? Og vil det komme tilbake?

Når kroppen utsettes for en så stor påkjenning og prosess som det en vektreduksjon er, så vil den automatisk konsentrere seg om å bruke energi på å opprettholde livsviktige prosesser, og gi tilstrekkelig med energi og næring til vitale organer. Kroppen anser hår, hud og negler som ”mindre viktige” organer, og man kan derfor oppleve litt hårtap, tørr hud og sprø negler.  Derfor er det ekstra viktig med tilskudd av multivitaminer. Dette er forbigående og vil bedre seg når man spiser fullkost igjen.

Jeg har fått forstoppelse, hva gjør jeg?

Først vil vi anbefale å øke inntaket av vann, drikke litt sterk kaffe, og øke aktivitetsnivået. Livea sin mageregulerende te er også fin å bruke under hele prosessen, da denne vil regulere magen. Men har man først fått forstoppelse, og ingen av de ovennevnte rådene fungerer, så bør du innta for eksempel ”frukt og fiber” som fåes kjøpt på helsekost og apotek.

Dette er produkter som til vanlig inneholder sukker, så da vil du gå ut av ketose. Det er svært viktig å få magen og tarmene i gang igjen, så da blir ketosen ”mindre viktig” i denne sammenhengen.

Jeg har problemer med å få i meg alle 5 måltidserstatterne, er det ok å bare spise 4?

Nei! Det er veldig viktig at du får i deg alle 5 måltidserstatterne i løpet av en dag. Om du føler at tiden ikke strekker til, så er det bedre at du fordeler det 5 måltidet (shaken) over de andre måltidene. Dette er fordi du inntar lite energi i utgangspunktet, og kroppen trenger den næringen den får. Om du reduserer ytterligere på inntaket, så vil kroppen gå i ”sparemodus” og prosessen vil stoppe opp.

Kan jeg drikke sukkerfri brus?

Du kan drikke 1 glass pr dag med sukkerfri brus. Om du drikker mer enn dette så vil du oppleve mer sultfølelse pga den kunstige søtningen. Drikker du koffein-holdig brus som pepsi max, så vil koffeinet også bidra til økt sultfølelse.

Kan jeg tygge tyggis og sukkerfrie pastiller?

Ta gjerne en tyggis eller pastill i situasjoner der du for eksempel er tett på andre mennesker og føler behovet for å ha friskere pust. Men overdreven bruk av tyggis og pastiller øker spyttproduksjonen, som igjen øker produksjon av magesyre og gir mer sultfølelse.

Hvorfor må jeg innta multivitamin og omega3?

Vi får dekket det meste av vårt behov for vitaminer, mineraler og omega3 igjennom kostholdet vårt. Når man benytter måltidserstattere så er inntaket av mat generelt svært redusert., og det samme gjelder da for vitaminer og mineraler. Derfor er det svært viktig å innta tlskudd av multivitamin og omega3.

Kan jeg bruke krydder på varmrettene/grønnsakene?

Ja du kan krydre Livea varmrettene, og grønnsakene med rent krydder. Friske etter tørkede urter, pepper, chili og  kanel. Begrens bruken av salt, og blandingskrydder, da dette ofte er tilsatt sukker.