I Dagbladet i dag kan man lese om Eli Rørtveit Mæhlum (46) fra Bergen som har slitt med overvekt hele livet. Hun har flere ganger gått opp og ned i vekt uten å lyktes med livsstilsendring.

Det var først da hun fikk et mentalt gjennombrudd på et av våre mange Livea-kurs i 2014, at hun totalt gikk ned over 50 kilo og kunne glede seg over en ny og langt sunnere tilværelse.

Mange undervurderer det mentale aspektet når man skal gjøre store endringer i eget liv, og mange som forsøker å gå ned i vekt opplever ofte det samme som Eli gjorde, nemlig at kiloene kommer like raskt tilbake som de ble slanket bort.

Så hva er løsningen

Det er helt klart at korte kurs ofte er vanskelig å lykkes med, av den enkle grunn at de varer for kort tid til at man kan forvente at store livsendringer får tid til å sette seg. I Livea jobber vi ut i fra en filosofi om at man må føle seg vel i det miljøet man skal ferdes i. Det betyr at vi bruker mye tid på å sette sammen kurs med riktige sammensetning av mennesker og at man skal få oppleve å være en del av et støttende og forståelsesfullt miljø over tid.

Det er viktig å huske på at en endringsprosess er like mental som fysisk. Slanker man seg uten å endre det mentale, er vår erfaring at man går man opp igjen i vekt innen kort tid. For å få med hodet må man begynne med kunnskap, kompetanse og teori og man må lære å sette pris på seg selv.

Kunnskap, kompetanse og teori i bunn

Det er viktig å huske på at overvekt skjer med normale folk, med en helt normal oppvekst, med gode foreldre og gode venner. Det er bare det at når overvekten tar overhånd, så er det svært vanskelig å hente seg inn igjen.

Mye av det mentale handler om kunnskap og kompetanse på hva man skal spise, hvor mye og hva man skal ligge unna. Mange av de menneskene vi kurser kunne for eksempel ikke noe om kalorier eller hvor mye kroppen trenger for å fungere godt uten at man legger på seg vekt da de startet på kurset.

Mange tror det er nok å stoppe å spise, men ironisk sett beholder bare kroppen dermed som oftest alt den kan få tak i. I Livea er derfor det mentale og økt kunnskap og kompetanse like viktig som fysisk trening.

Vi må lære å sette pris på oss selv

Det å gjøre magesekken mindre har altså alene begrenset effekt på det mentale. Det tar nemlig tid å endre måten man tenker om mat og om seg selv på. Det tar lenger tid enn å bare gå ned i vekt og er hovedgrunnen til at vårt mest omfattende kurs varer i hele 12 måneder. Som deltager på et Livea-kurs må du derfor være villig til å bryte med gamle vaner.

Dette er en viktig og avgjørende faktor for suksess. Eli har over tid måttet venne seg av med avhengighet av sukker og andre usunne matvarer. Det å bryte med vaner er noe som tar mer tid enn man først tror.

Helsemyndighetene er også tydelig på at det tar over seks måneder for å komme inn i nye rutiner. Og det kreves stort sett 12 til 24 måneder for å skape varig endring. Det er derfor de små endringene over tid som gir de gode resultatene.

Dersom du kjenner deg igjen i Elis historie, håper jeg du tar kontakt med oss. Så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg i din situasjon.

Skrevet av
Christel Sande
Daglig leder/General Manager Livea AS
Mob +47 9249 6306