Det siste året har vært et unntaksår på mange måter. Alle har vi blitt berørt av koronapandemien i større eller mindre grad. Sosial omgang, skole-/jobbsituasjon, velvære- og helsetjenester, fritidsaktiviteter og treningstilbud har blitt begrenset. For mange har det vært og er fremdeles en tøff situasjon å stå i over lengre tid.

I media har vi kunnet lese om at også nordmenns kosthold har endret seg i løpet av pandemien (1). Konklusjonen er at vi «koser oss mer» og spiser mer av «usunne» matvarer. Personlig mener jeg det er uheldig å kategorisere enkeltmatvarer som «sunne» eller «usunne» da dette kan være med å bidra til uheldige tankemønstre rundt mat. Om noe er sunt eller usunt handler heller om mengde og hvor ofte man spiser de aktuelle matvarene, altså hvor stor plass de får i det totale kostholdet. Matvarene som ofte karakteriseres som «usunne» har som hovedregel høyt energiinnhold og lav næringsmessig verdi. De inneholder gjerne mye fett og/eller karbohydrater samtidig som de i liten grad tilfører andre viktige næringsstoffer. Likevel gir slik mat en form for midlertidig tilfredsstillelse ved å påvirke belønningssenteret i hjernen vår (2). Dersom disse matvarene får ta stor del i ditt daglige kosthold vil du kunne oppleve uønskede virkninger på kroppen, både fysisk og psykisk.

 

Normalisering av «koronakiloene»

Utover høsten 2020 ble uttrykket «koronakiloene» hyppig brukt i sosiale medier om vektøkningen flere opplevde under første halvår av pandemien. Det beskriver jo kanskje nettopp det som er vist i undersøkelser; at vi oftere velger mat med høyt energiinnhold og lav næringsmessig verdi gjennom pandemien (1), noe som gjerne bidrar til vektøkning. Følelsen av å unne seg noe godt i en vanskelig tid, samtidig som du får den midlertidige tilfredsstillelsen, som nevnt over, kan være en årsak til dette. Selv om man tenker på slik mat som kos og hygge vil det på lang sikt kunne være med på å redusere livskvaliteten din og din fysiske og mentale helse. Å omtale den ekstra vektøkningen det siste året for «koronakiloene» er med på å normalisere vektøkning gjennom denne pandemien. Uansett om det er dette som er blitt «normalen», vil det jo likevel ikke være fordelaktig for helsen, verken for enkeltpersoner eller befolkningen generelt*. Om de endringene vi ser i kostholdet det siste året får fotfeste i årene fremover er vanskelig å si, men uten å bevisst endre de nye vanene vil dette fort bli en livsstil for mange. De fleste av oss er veldig klar over de negative langtidseffektene en uhensiktsmessig livsstil har på helsen vår, men kunnskap om dette er ikke nok til å få folk til å endre livsstil. En livsstilsendring må komme fra et ønske om å gjøre noe bra for deg selv!

Er du en av dem som ønsker å legge 2020 bak deg, sette pris på et nytt år med nye muligheter og gjøre en positiv endring i livsstilen og livskvaliteten din? Vil du øke ditt aktivitetsnivå, få mer overskudd, bedre stresshåndtering og generelt bli en bedre utgave av deg selv? Hos Livea får du mulighet til å delta på livsstilsendring i grupper som tar hensyn til myndighetenes koronatiltak. Å være del av en gruppe vil for mange være positivt når du skal gjennom en livsstilsendring, særlig i denne tiden hvor så mange ellers er sosialt distansert fra familie, venner og kollegaer. I gruppene får man støtte av andre i samme situasjon, kan dele erfaringer, får sosialt samvær samtidig som man selvfølgelig får individuell oppfølging av kursholder. Sjekk ut Livea i dag!

 

Visste du også at matvalgene du tar i hverdagen kan være med å påvirke din psykiske helse? I en tid som kan være mentalt tøff for de fleste av oss kan det være lurt å gjøre hensiktsmessige matvalg for å optimalisere din psykiske helse. Mer om dette kommer i senere innlegg.

 

*Dette er ikke sagt med intensjon om at noen skal føle seg nedfor eller mislykket. Det er kun ment for å belyse en problemstilling hvor det normale ikke nødvendigvis er positivt eller hensiktsmessig.

 

Referanser:

  1. Katrin Hellesnes. «Koronakos». nrk.no. 02.01.2021. «https://www.nrk.no/norge/koronakos_-flere-spiser-usunt-1.15293469».
  2. Cell Press. «Foods combining fats and carbohydrates more rewarding than foods with just fats or carbs.» ScienceDaily. ScienceDaily, 14 June 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180614213837.htm>