Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser dersom jeg skal kose meg med en lett, sunn og god sommerdessert. I utgangspunktet tenker jeg at så lenge man spiser dessert en sjelden gang kan man fint velge det man har mest lyst på, uten at det påvirker vekten og helsen i nevneverdig grad. Likevel kan det være greit å ha noen gode alternativer til sunnere desserter dersom man ønsker å unne seg noe ekstra av og til i hverdagen også. Ofte velger jeg desserter som kan lages i porsjonsstørrelser, da det gjør det enkelt å unngå spise for mye. Husk at dessert inngår som en del av dagens måltider, og at det er smart å yte før nyte!

 

  1. Ny variant av tilslørte bondepiker

Min variant av denne klassikeren består av eplemos, vaniljekesam, og 1-2 havrekjeks. Eplemos kan man enkelt lage selv ved å skjelle et eple, skjære det i terninger og koke det i litt vann til det blir mørt og kan moses. Alternativt kan man kjøpe ferdig eplemos, f.eks. fra Helios. Knus havrekjeksen og legg kjeks, eplemos og vaniljekesam lagvis i et glass. Topp gjerne med litt kanel.

 

  1. Vaniljekesam med bær

Dette er friskt, godt, og slår aldri feil. Dandér vaniljekesam og friske bær i et fint glass, for eksempel et vinglass. Da føles det litt ekstra eksklusivt. Dersom du ønsker mer sødme kan du ha på litt Sukrin Sirup.

 

  1. Proteinrike havrelapper

Det finnes mange ulike og gode varianter av havrelapper.

Oppskriften jeg bruker holder til 3-4 personer:

Ingredienser:

1,5 dl havregryn

2 godt modne bananer

4 egg

2-3 ss cottage cheese (kan sløyfes)

1 ts bakepulver

Litt kardemomme eller kanel for mer smak

Ha alle ingrediensene i en blender og bland til en jevn røre. Du kan eventuelt bruke en bolle og stavmikser dersom du ikke har en blender. La røren svelle noen minutter, før du steker lappene på middels varme.

 

Alternativ oppskrift uten banan.

Dersom du ikke er så glad i banan, kan du bruke Livea LCD havregrøt som base for havrelappene. Disse er superenkle, sunne og gode.

Til 1 person trenger du:

1 pose Livea LCD Havregrøt

1 dl vann

1 egg

1 ts bakepulver

Bland sammen, la svelle noen minutter, stek på middels varme. Klar på 1-2-3!

 

  1. Nicecream

Nicecream er iskrem laget av frosne bananer. Jeg har alltid frosne bananer i fryseren, og har derfor alltid mulighet for en sunn, god og enkel dessert.

Googler du «nicecream» finner du oppskrifter for enhver smak. Her kan du lage mange ulike varianter. Tilsett for eksempel vaniljeekstrakt, kakaopulver, bær, frukt (ananas, mango, fersken, pasjonsfukt etc.), kokos, peanøttsmør eller krydder (kanel, kardemomme, etc.). Kun fantasien setter grenser.

 

  1. Sukkerfri panna cotta

Panna cotta er en nydelig dessert som kan lages sukkerfri og i porsjonsglass. Det er enkelt å lage og fungerer godt når du skal ha gjester ettersom den lages på forhånd.

Min favorittoppskrift er hentet fra Linda Stuhaug, med noen små justeringer:

Panna cotta, 2 porsjoner
2 dl melk
2 dl mager kesam eller gresk yoghurt
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
6 ts Sukrin Gold
3 gelatinplater

Fremgangsmåte
Ha melken i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøa og ha dette i melken sammen med vaniljestangen og sukrin gold. Varm opp på svak varme, og sett kjelen til side i det det begynner å koke. Bløtlegg gelatinplatene i ca. 5 minutt, mens melkeblandingen står og trekker. Klem ut vannet av gelatinplatene, smelt de i den varme melkeblandingen og sil det over i en bolle. La det avkjøle seg litt før du rører inn mager kesam eller yoghurt. Hell i 2 porsjonsformer, og sett kaldt 3 timer kjøleskap.

Server gjerne med friske bær eller bringebærcoulis:

Bringebærcoulis, 2 porsjoner

150 g frosne bringebær
0,75 dl vann
30 g Sukrin Gold

Ha alle ingrediensene i en kjele. Rør godt og varm på middels varme til bærene er møre (trenger ikke å koke). Mos coulisen med en stavmikser til en jevn saus, sil eventuelt ut resterende frø, og avkjøl.

 

  1. Smoothie bowl

Smoothie bowl passer like godt til frokost som til en frisk dessert. Lag favorittsmoothien din litt tykk, ha den i en skål og topp den med det du ønsker av topping. For inspirasjon kan du google «smoothie bowl» eller prøve ut denne oppskriften:

½ banan

100 g frosne blåbær

100 g frosne bringebær

50 g frossen/fersk mango

1-1,5 dl juice

150 g mager vaniljekesam

Alternativ til topping:

Banan, kiwi eller mango i skiver, blåbær, bringebær, chiafrø, kokosflak/-masse, hakkede mandler, hampfrø, bipollen, etc.

 

  1. Fruktsalat

Jeg synes den klassiske fruktsalaten er undervurdert. Den er frisk og god, kan lages til mange, og varieres i det uendelige. Lag den mer spennende med frukter som mango, ananas eller pasjonsfrukt. Ha gjerne litt vaniljekesam til for ekstra protein og topp med hakkede mandler og raspet, mørk sjokolade. Vips, så har du en nydelig dessert med masse vitaminer og mineraler!

 

  1. Proteinrik sjokoladesmoothie

En av mine absolutte favoritter som jeg like gjerne drikker etter trening som til dessert.

De hvite bønnene gir en kremet konsistens og bidrar med mye protein og fiber. Dersom du ikke ønsker å ha bønner i kan du bytte det ut med et par spiseskjeer cottage cheese for ekstra protein. Nyt!

Oppskrift:

1/2 frossen banan

2 dl ekstra lettmelk eller plantemelk

1-2 ts kakaopulver

Ca. 100 gram hvite bønner (husk å skylle av laken)

1 ss peanøttsmør (kan sløyfes)

2-3 ss sterk kaffe/espresso (kan sløyfes)

 

Blend godt til det blir en deilig, kremet drikk.

 

 

Håper du fikk litt inspirasjon til noen sunne, gode og næringsrike desserter som kan nytes både til hverdag og fest!