Nå som prisene i samfunnet er stadig økende er det mange som ønsker å spare inn noen kroner der de kan. De høye matprisene gjør at mange gjerne tenker seg om både en og to ganger når de velger mat på butikken. Ofte opplever vi at den sunne maten er dyrere enn snacks og andre matvarer med mye fett og sukker. For dem som ønsker en sunn livsstil med næringsrik mat kan dette oppleves utfordrende. Her kommer derfor tips til noen sunne og billige matvarer som kan bidra til en mer budsjettvennlig handel.

  1. Havregryn

Havregryn er billig, og rikt på flere viktige næringsstoffer, som blant annet fiber, protein, jern, kalium, sink, og magnesium. Havregryn bidrar også til å redusere kolesterolnivå i blodet pga et høyt innhold av betaglukaner. Havregryn kan brukes til mye forskjellig, for eksempel havregrøt, havrelapper/havrevafler, i smoothie, til hjemmelagde havrekjeks, eller rundstykker. Havregrøt trenger ikke være forbeholdt frokost, lunsj eller kvelds, men kan også brukes som en rask og enkel middag i en travel hverdag. Tilsett da gjerne litt cottage cheese eller et egg i grøten for å øke proteininnholdet.

 

  1. Belgvekster

Belgvekster som linser, bønner og kikerter er billig, sunt og næringsrikt. Disse kan kjøpes ferdig utvannet klar til bruk, eller tørket i større forpakninger, noe som er enda billigere. Belgvekster kan brukes til mye, blant annet som tilbehør til middag, i supper, salater, smoothie, som falafel eller linseboller, og mye mer. Et godt tips for å spare penger på kjøttdeig/karbonadedeig er å blande inn linser når du steker kjøttet. Da kan du både redusere kjøttforbruket til deg og familien, samtidig som du sparer penger. Ristede kikerter med krydder er også supert som billig og sunn snacks.

 

  1. Hakkede tomater

Hakkede tomater er billige, og inneholder de samme næringsstoffene som ferske tomater, blant annet vitamin A og vitamin C. Hakkede tomater er veldig allsidig og kan brukes i mange ulike retter, som supper, gryter, i sauser, og lignende.

 

  1. Frosne grønnsaker, frukt og bær

Det er anbefalt av Helsedirektoraret at hovedmåltidene gjennom dagen bør bestå av minst 1/3 grønnsaker, frukt eller bær. Dette er anbefalt for å sikre inntaket av viktige næringsstoffer og enkelt ha kontroll over kaloriinntaket. Frosne grønnsaker, frukt og bær er ofte billigere enn ferske, samtidig som de har tilnærmet samme næringsinnhold som ferske. Ved å bruke frosne grønnsaker, frukt og bær kan man også reduserer matsvinn ved at du unngår at grønnsakene blir liggende i kjøleskapet og bli dårlige.

 

  1. Egg

Egg inneholder alle vitaminer bortsett fra vitamin C, og er samtidig en god kilde til protein og fett noe som gjør at du holder deg mett lenge. Egg er veldig allsidig og kan brukes til mye, for eksempel som pålegg, omelett, i proteinrundstykker, havrelapper, eller som proteinkilde i smoothie og havregrøt.

 

  1. Tunfisk på boks

Tunfisk på boks er en veldig billig og god proteinkilde som metter godt. Tunfisk er også en naturlig kilde til vitamin D og jern som mange får i seg for lite av. Tunfisk kan fint brukes i salat, som tunfiskrøre, til pasta, i wraps eller i pitabrød.

 

  1. Poteter

Poteter har tidligere fått et ufortjent dårlig rykte, særlig under lavkarbobølgen for noen år siden. Poteter er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber, og metter godt samtidig som det har et lavt kaloriinnhold. Potet inneholder mindre karbohydrater enn pasta og ris, og er et godt alternativ som tilbehør til middagen. Poteten kan også varieres i utallige varianter både kokt, stekt, ovnsbakt, og moset.

 

  1. Bananer

Bananer inneholder mange gode næringsstoffer, blant annet kalium som bidrar til normal muskelfunksjon. Bananer kan brukes som naturlig søtning i lapper, vafler, i bananbrød, i smoothie, eller bare spises som den er.

Bananer er i utgangspunktet rimelige, men du kan ofte finne dem i billigkroken med nedprisede varer på butikken. Disse er gjerne litt brune på skallet, men er vanligvis helt fine inni, og perfekt å bruke til rettene som er nevnt over.